Acasă Locale Nationale Salariul mediu a crescut în decembrie cu 7,1%. Care sunt domeniile cu...

Salariul mediu a crescut în decembrie cu 7,1%. Care sunt domeniile cu cele mai mari creșteri

Câștigul salarial mediu a fost în decembrie de 1.866 lei net, în urcare față de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori în extracția petrolului și gazelor, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, avansul fiind influențat printre altele de acordare primelor de sărbători sau anuale.

„În luna decembrie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat creșteri față de luna noiembrie 2014. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate în unele activități economice și de disponibilizările de salariați cu câștiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.061 lei).

Cele mai semnificative majorări au fost de 39,3% (tot pentru extracția petrolului brut și a gazelor naturale), respectiv de 30% (fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului), 20,5% – 28,5% (silvicultură și exploatare forestieră, inclusiv pescuit și acvacultură, fabricarea altor mijloace de transport, activități de servicii anexe extracției, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat), 14,5% – 18,5% (telecomunicații, industria metalurgică, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie), respectiv 10,5% – 13,5% (fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea și distribuția apei, intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii, tranzacții imobiliare, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extracția cărbunelui superior și inferior).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de poștă și de curier (7,1%), respectiv activități auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii – 1,8%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie în sănătate și asistență socială (1,6%), respectiv în administrația publică (0,3%). În învățământ, câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere (de 2,2%), fiind influențat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanței școlare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 105,1%.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente