Acasă Locale Stiri Satu Mare Maine se inaugurează Complexului Memorial „Ady Endre” în localitatea cu același nume

Maine se inaugurează Complexului Memorial „Ady Endre” în localitatea cu același nume

Muzeul Județean Satu Mare și Muzeul „Jósa András”, Nyíregyháza, implementează proiectul Cult-Tour. Realizarea, extinderea și reabilitarea obiectivelor muzeale din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg în contextul turismului cultural transfrontalier. Proiectul se derulează în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria–România 2007–2013, având codul de referință HuRo/1101/021/2.1.3 și este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europeane, bugetele naționale ale României și Ungariei, precum și din contribuția proprie a partenerilor.

Acțiunile proiectului vizează reabilitarea și dezvoltarea infrastructurală turistică a obiectivelor muzeale din mediul rural. Cele din județul Satu Mare sunt: Casa Memorială „Vasile Lucaciu” din Apa; Rezervația arheologică Medieșu Aurit și Complexul Memorial „Ady Endre”.

Casa natală a poetului Ady Endre a fost renovată și transformată în muzeu prin eforturile depuse de Aurel Popp, artist sătmărean, vechi prieten al familiei Ady. Casa și muzeul memorial au fost inaugurate la 22 noiembrie 1957, la aniversarea a 80 de ani de la nașterea poetului. În contextul proiectului Cult-Tour a fost reabilitată casa natală a poetului și curia familiei Ady, și a fost reorganizată expoziția memorială.

Inaugurarea complexului memorial reabilitat va avea loc după următorul program:

Sâmbătă, 20 septembrie 2014, ora 12:00

Vernisajul expoziției memoriale. Vor lua cuvântul reprezentanții Ministerului Culturii din România, ai Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, ai Prefecturii Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, conducerea județului Szabolcs-Szatmár-Bereg, delegațiile Uniunii Scriitorilor din România și din Ungaria, precum și conducerea muzeelor partenere.

”Încă o dată … In memoriam Ady Endre” – spectacol literar al artiștilor Teatrului de Nord, Satu Mare

Programul de vizitare al complexului memorial va fi următorul: marți – sâmbătă, orele 9:00 – 17:00; duminică, orele 10:00 – 14:00; luni închis.

Informații suplimentare pot fi obținute la Muzeul Județean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, tel. 0261/737526.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bravo Romania!Munții Cernei,in turismului european

Asociaţia Montană Carpaţi anunță că a finalizat proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munții Cernei, “City Break în munţii Cernei”.

Fonduri Europene pentru IMM

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM: domeniile eligibile și grila de punctaj la proiecte Ministerul Fondurilor Europene...

PNL obține victoria primăriilor

Galben predomină țara și orașul obtinând un scor istoric după mulți ani de efort și munca.PNL este câștigător al alegerilor locale din...

Vor încă un scrutin

Doi candidaţi din comuna Orţişoara din judeţul Timiş, au obţinut acelaşi număr de voturi, astfel că în această localitate urmează să fie...

Comentarii recente