Acasă Educatie&Cultura Satu Mare - de o dinioară

Satu Mare – de o dinioară

Jurnalul de Satu Mare vă prezintă o scurtă întoarcere în timp, pe baza unor fotografii cu locuri celebre din Satu Mare. Sfârșitul secolului al IX-lea și în-ceputul secolului al X – lea găsește ținuturile sătmărene în cadrul voievodatului lui Menumorut, a cărei cetate Castrum Zotmar, a fost cucerită de maghiari după trei zile de lupte înverșunate, așa cum menționează Gesta Hungarorum a lui Anonymus.

Situat la intersecția unor importante drumuri comerciale, având nenumărate resurse și bogății naturale, comitatul Satu Mare (atestat în 1181) a avut o istorie zbuciumată, punctată de evenimente memorabile, care au lăsat mărturii nepieritoare pe parcursul veacurilor. Cetățile puternice, ale căror ruine se mai văd și astăzi ( Satu Mare, Ardud, Medieșu Aurit, Tămășeni, Carei, etc.), precum și bisericile romanice (Acîș sec.XIII) și gotice (Ardud, Eriu‑Sîncrai, Beltiug, ș.a.) atestă bogăția dar și hărnicia locuitorilor de pe aceste meleaguri.

După bătălia de la Mohács (1526) importanța comitatului Satu Mare crește foarte mult, devenind obiect de dispută între austrieci și principii transilvăneni.

Clădiri care nu mai există sau clădiri noi apărute în locul celor vechi veți putea vedea în fotoreportajul următor:

 

3 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Ciucă – desemnat pentru funcția de premier

Nicolae Ciucă este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de premier, propunerea a fost acceptată și de președintele...

Legea consumatorului vulnerabil explicată de liderii PNL Satu Mare

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 21 octombrie 2021, la sediul Partidului...

Austria a donat României medicamente pentru tratarea bolnavilor COVID aflați în stare gravă

România a primit 1.075 de cutii cu diferite tipuri de medicamente utilizate în tratarea pacienților grav bolnavi...

Noi restricții începând de luni. Iohannis: Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă!

La finalul ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, cu premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei...

Comentarii recente