duminică, decembrie 3, 2023
AcasăEducatie&CulturaSatu Mare, gazda celei mai prestigioase gale de premiere a folclorului internațional

Satu Mare, gazda celei mai prestigioase gale de premiere a folclorului internațional

Județul Satu Mare a găzduit, sâmbătă 6 mai 2023, cea mai importantă gală de premiere a folclorului internațional. Cu acest prilej, specialiști în folclor din 16 țări (România, Cipru, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Spania, Turcia, Vietnam, Franța, Emiratele Arabe – Dubai, Croația, Slovacia, Serbia, Bulgaria și Maroc) au fost prezenți la Satu Mare.

Aceștia au fost oaspeții noștri în perioada 5 – 8 mai, participând chiar și la Sâmbra Oilor, un eviniment cu o puternică însemnătate folclorică.

Mult așteptata și speciala gală s-a defășurat sâmbătă, 6 mai 2023, începând cu ora 18:00, la Centrul Multicultural „Poesis”. Iată, deci, în avanpremierea festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” s-au decernat la Satu Mare premiile IGF Gold Stars (Oscaruri în folclor). Înainte de decernarea acestor premii, președintele Consilului Județean, Pataki Csaba și prefectul Radu Roca, i-au invitat la Palatul Admnistrativ pe președintele Uniunii Mondiale de Folclor, Dorel Cosma, și pe reprezentanții delegațiilor din cele 16 țări participante la eveniment, pentru a le adresa salutul de bun-venit în județul Satu Mare, anunță biroul de presă al Consiliului Județean Satu Mare.

“Bine ați venit în Satu Mare, un județ deschis spre astfel de evenimente menite să ne conserve valorile tradiționale. Aici avem întotdeauna porțile deschise pentru acest gen de manifestări, deoarece considerăm că fiecare nație are valorile ei de bază în folclor, iar tinerii ne dovedesc de fiecare dată că sunt interesați să cunoască tradițiile și valorile culturale. Vă felicit pe toți cei care promovați aceste valori adevărate, fără de care ne-am pierde rădăcinile, fără de care nicio nație n-ar putea exista” , a afirmat Pataki Csaba. 

„Bine ați venit în județul Satu Mare, onoarea este de partea noastră, a comunității sătmărene, este o sărbătoare deosebită pentru noi toți. Sper să petreceți clipe minunate și să vă bucurați și de marea noastră sărbătoare câmpenească din Țara Oașului, Sâmbra Oilor. Felicit organizatorii și în special Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare ”a transmis prefectul Radu Roca.

Fiecare ediție are loc într-o altă țară

Această manifestare care a debutat în anul 2008, se organizează în fiecare an în țări diferite. Anul acesta, în ședința Biroului Executiv I.G.F. ce s-a desfășurat în perioada 23- 26 martie 2023, în Nowy Sącz (Polonia), a hotărât ca manifestarea să aibă loc în Satu Mare, România. Alegerea nu este una întâmplătoare ci se datorează implicării și efortului depus de Robert Laszlo, managerul Centrului de Creație. Din 2011 și până în prezent, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației române este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F. cu sediul la Voiron ( Franța) și San Giovanni Rotondo ( Italia). În urmă cu patru ani, în conducerea Asociației Naționale de folclor din România a fost ales și Robert Laszlo ocupând funcția de prim-vicepreședinte. Ca semn al respectului pentru munca desfășurată, Biroul Executiv al Asociației Naționale de Folclor din România a decis mutarea sediului la Satu-Mare unde prim vice-președintele, Robert Laszlo are atribuții sporite inclusiv în raporturile cu Uniunea Mondială de Folclor I.G.F.

Nicolae Mureșan și Petrică Mureșan, premiați în cadrul galei

Alături de artiștii internaționali, în cadrul galei au fost premiați și artiștii sătmăreni, Nicolae Mureșan și Petrică Mureșan. Primul titlu de artist emerit a fost oferit interpretului Nicolae Mureșan.
„Viața mea a fost bazată mereu pe emoție. Dacă nu ar fi fost o emoție, nu aș fi putut să vă transmit niciodată folclorul nostru adevărat, cântecul popular românesc adevărat, de acolo, de la mama lui. Acest lucru nu aș fi putut să îl fac dacă nu aș fi trăit la țară, dacă nu m-aș fi născut în Codru, nu puteam să cânt niciodată frunza codrului în alte circumstanțe”, a spus Nicolae Mureșan.


Cel de al doilea titlu de artist emerit a fost oferit interpretului Petrică Mureșan care a demonstrat că prin seriozitate, consecvență și multă muncă poți să ajungi acolo unde îți dorești.


„Sunt onorat să ne vedem într-o ipostază atât de frumoasă, nu eram pregătit, nu știam că voi fi premiat. Toate aplauzele le împart cu Robert Laszlo, el a făcut să fiu aici și cu domnul Dorel Cosma, vă mulțumesc foarte mult. Acest premiu doar mă motivează și sper să nu dezamăgesc”, a spus Petrică Mureșan.

Sursa foto: Vasile Conioși – Mesteșanu

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente