Acasă Locale Schimbare majoră în Educație: Fondul clasei va fi legal

Schimbare majoră în Educație: Fondul clasei va fi legal

clasa_1315512701_43030300Schimbare majoră în învățământ. Școlile din România vor primi în curând mai mulți bani, dar nu de la bugetul de stat, ci de la părinții elevilor. Ministrul Educației vrea să extindă și la instituțiile de învățământ sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent.

Ministrul Educației, Remus Pricopie a declarat că lucrează la un mecanism prin care banii să ajungă mult mai ușor la școală, iar părinții și oamenii care vor să doneze bani instituțiilor de învățământ să o poată face direct în conturile școlii. Mai mult decât atât, ministrul a mai spus că vrea să extindă și la instituțiile de învățământ din România sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent pentru organizații neguvernamentale.

Fondul clasei a constituit pentru mulți părinți o reală problemă. De altfel, au existat de-a lungul timpului mai multe plângeri. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, preciza că fondul clasei „se plasează clar în afara legii” și recomanda părinților să nu ofere bani. Care este însă abordarea noului ministru? Într-un interviu acordat NewsIn, ministrul Educației, Remus Pricopie a vorbit despre fondul clasei, precizând că a purtat discuții la Ministerul Finanțelor pentru a găsi o soluție. „Trebuie să avem un mecanism mult mai clar, ca opțiunile părinților de a sprijini, chiar și financiar, o școală, să urmeze un traseu legal și vizibil”, a precizat Pricopie.

Ministrul a explicat că trebuie să existe reguli foarte clare. „Atât timp cât oricine, eu am dreptul să merg la școală și să contribui cu ceva, de la făcut curățenie în clasă, lucru pe care l-am făcut înainte de a începe școala cu alți părinți, la, nu știu, să asigurăm o anumită dotare. Atât timp cât acest lucru se face într-un cadru legal și nu circulând bani într-o formă ascunsă, nu văd care este problema. Sigur că ideal ar fi să nu fie nevoie să ajungi în situația asta, dar să știți că în toate statele occidentale, și am discutat lucru ăsta și la Ministerul Finanțelor, să avem un mecanism mult mai clar, ca opțiunile părinților de a sprijini, chiar și financiar, o școală, să urmeze un traseu legal și vizibil. Să existe posibilitatea, așa cum există și acum posibilitatea acelor donații, dar să fie mult mai clar și traseul mult mai bine pus pe hârtie. Altfel, orice fond al clasei care nu știi exact ce se întâmplă cu acei bani și unde se duc banii este o procedură ilegală. Or părinții, profesorii, directorii, toți trebuie să cunoască acest lucru”, a precizat ministrul Educației.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente