marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareȘcoala de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”

Școala de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”

Dragi iubitori ai tradițiilor vii și prieteni ai Tulnicului, Buciumului și ai Trâmbiței,

Musai să luați aminte, să găsiți timp liber și să puneți în calendarele domniilor voastre intervalul 26.08.2019 – 01.09.2019, când Școala de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”, menită să salveze instrumentul unic și pe cale de dispariție al moților, aduna cei mai talentați artiști care cunosc secretele tulnicului și doresc să le împărtășească și altora!

CE SE INTAMPLA ESTE RAR, UNIC ȘI DE NERATAT

Într-un loc special, încărcat de istorie (aici s-au descoperit o mulțime de artefacte aparținând epocii bronzului, aici se află Casa Centrului de cercetări a Muzeului de Istorie Satu-Mare din Bobald-Carei), un grup de artiști foarte diverși, dar care au in comun pasiunea pentru un instrument unic și recunoscuți deja pentru talentul și realizările lor vor cânta și vor susține lecții de tulnic timp de o săptămână.
Programul include ore de învățare a instrumentului, ore de istorie și teorie muzicală, vizite în locuri memorabile, la meșterii populari, vizite în locurile în care se cântă
tradițional instrumentul.
Mentori si tutori vor fi maestre ale instrumentului (precum Mariana Gligor – investită de UNESCO cu titlul „Tezaur uman viu”), dar și artiști mai tineri, cu toții gata să-i învețe pe cursanți, să improvizeze și să experimenteze cu participanții la cursuri.

Veniți, învățați și vă bucurați!
Lecții de tulnic. Excursii și cântări în natură. Experiențe de neuitat.

CÂND ȘI UNDE

Evenimentul va începe luni, 26.08.2019, de la ora 12:00, și va continua până duminică, 01.09.2019, ora 12:00
Acțiunea se va derula la Bobald, în Câmpia Careiului, la Casa Centrului de cercetări a Muzeului de Istorie Satu-Mare din Bobald-Carei (cca. 3 km. de Carei), acolo unde trăiesc „Moții de Câmpie”

Într-un circuit care va include repere obligatorii legate de meșteșugul cântatului la tulnic, de arta interpretării, orele de curs se vor face în natură. Iată de ce, am ales Casa Centrului de cercetări a Muzeului de Istorie Satu-Mare din Bobald-Carei ca
„Turn de control” al acțiunii.
Locul de poveste vă va aparține timp de o săptămână iar acolo minuni chiar există, întruchipate de tulnicăresele și tulnicarii, deprinși cu arta cântatului de la cea mai mare vrăjitoare a sunetului din Munții Apuseni, tulnicăreasa Mariana Gligor.

CUM AJUNGETI ?

Cel mai apropiat oraș mare este Carei, județul Satu-Mare.
-Puteți ajunge la Carei cu trenul – orientați-vă și cumpărați biletele din timp (călătoria va fi mai ieftină). De la Gara din Carei veți fi preluați și transferați.
-Puteți să veniți la Carei cu automobilul. De aici, ajungeți în 20 de minute pe un drum parțial asfaltat până la Casa Centrului de cercetări a Muzeului de Istorie Satu-Mare din Bobald-Carei (cca. 3 km.). – orientați-vă cu ajutorul unui program GPS (de preferință Google Maps. Porțiunea finală a drumului (marcată și pe harta atașată) este pe câmp, pe un drum paralel cu Centura Carei.
-Pentru cei veniți cu autobuze, microbuze sau autostop, comunitatea noastră se mobilizează să vă ajute să ajungeți cât mai rapid la noi.
-Puteți veni de asemenea cu o cursă Tarom – București-Satu-Mare – vă vom prelua de la aeroportul Satu-Mare (luați din timp biletele – cu cât mai devreme luate cu atât mai ieftine…)

CÂT COSTĂ?

Pentru acoperirea (parțială) a costurilor, fiecare cursant este rugat sa contribuie cu 500 lei. Sunt asigurate: cursurile, cazarea, și o masă pe zi.
Transportul dus-întors cade în grija participanților.

ÎNSCRIERI

Înscrierile se fac, până la data de 15.08.2019,
prin sms sau telefon la +40 725 136952, Oana Popescu sau prin email la adresa [email protected].
Ocuparea locurilor disponibile se face în ordinea înscrierilor.
Veți fi contactați ulterior pentru confirmarea selectării dumneavoastră. Oricine este binevenit.

TUTORI ȘI MENTORI

La eveniment participă, în calitate de tutori și mentori, tulnicăresele și tulnicarii: Mariana Gligor,
Crina Onețiu,
Maria Denisa Gligor
din Vidra și Câmpeni, județul Alba Lina Șchiop,
Maria Patița
din Ianculești și Horea, județul Satu-Mare Răzvan Roșu
din Marna, județul Satu-Mare Andrei Dinescu,
Florin Manca, Cătălin Rădulescu din București

PROGRAM DE VIZITE

27.08 Vizitarea Castelului din Carei
28.08 Vizită în Țara Oașului, Negrești
29.08 Vizitarea Casei memoriale Ady Endre
30.08 Vizitarea comunei Rătești – cramele
31.08 Vizitarea orașului Satu-Mare – seară festivă la „Poesis”

SPONSORI ȘI PARTENERI

Plecăciuni și mulțumiri celor ce ne sprijină; fără ei „Tabăra…” nu ar fi posibilă: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu-Mare Muzeul Județean Satu-Mare, Secția Cercetare – Arheologie Carei-Bobald
Centrul Multicultural „Poesis”, la Vila „Poesis” Satu-Mare Cotidianului „Informația Zilei” Satu-Mare
Marketing Solutions Uniunea Munții Apuseni MOTZart
Aztec Inflatables

DE CE?

Tulnicul este grav amenințat de uitare și, în ultimă instanță, de dispariție. Va invităm să luați parte la acest eveniment unic în peisajul cultural românesc, contribuind astfel la păstrarea unei tradiții de care să se bucure generații întregi (copii și tinerii
formează, de obicei, cea mai mare parte a cursanților).
Școala de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul” este organizată de Fundația Mircea Florian cu scopul de a salva de la dispariție acest instrument străvechi și a crea o nouă generație de interpreți.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente