vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSe schimbă codul rutier. Amenzi mărite pentru șoferii prea „vorbăreți” la volan

Se schimbă codul rutier. Amenzi mărite pentru șoferii prea „vorbăreți” la volan

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de luni un proiect de ordonanţă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care se introduc noi sancţiuni în cazul folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului, transmite Agerpres.
Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

De asemenea, se reglementează sancţiunea „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei ‘ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Totodată, se introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”.
Proiectul de act normativ propune şi „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.

Ce pățesc cei care forțează trecerea peste calea ferată?

Soferii nu mai au dreptul la reducerea perioadei de suspendare a permisului dacă forţează trecerea peste calea ferată în timp ce bariera este în funcţiune. În ultima perioadă au fost tot mai dese accidentele rutiere provocate de șoferi care au forțat trecerea căii ferate, unele dintre ele transformându-se în tragedii.
De asemenea, nu mai au dreptul la reducere dacă au acumulat cel puţin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări sau au fost implicaț într-un accident de circulaţie din care au rezultat doar pagube materiale, iar la alcooltest se dovedeşte că şoferul era băut.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi a fost transmis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Legea va intra în vigoare după ce preşedintele o va promulga şi după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Noile reguli se referă la perioadele de suspendare a permisului de conducere, care pot fi majorate sau reduse, în funcţie de anumite condiţii. “În cazul în care şoferul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai încalcă legea după restituirea permisului într-o perioadă de două luni, perioada de suspendare se majorează cu 30 de zile”, se arată în proiectul de modificare a Codului Rutier.
Modificarea Codului Rutier. Suspendările se cumulează
De asemenea, perioada de suspendare poate fi redusă la cererea şoferului dacă acesta a luat testul de verificare teoretică (redobândire) sau a obţinut permisul cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei.
Perioada se poate reduce la 30 de zile dacă viteza pe care a depăşit-o şoferul a fost între 50 şi 70 km pe oră peste limita admisă sau a depăşit viteza cu 70 km pe oră doar o singură dată în 12 luni. Suspendarea de 60 de zile se reduce la 45 de zile doar dacă timp de șase luni după recuperarea permisului, şoferul nu a încălcat Codul Rutier.
O altă modificare importantă se referă la adunarea perioadelor de suspendare. Spre exemplu, dacă şoferul are mai multe abateri constatate pe un singur proces-verbal, perioada de suspendare a permisului se adună pentru fiecare faptă, dar fără să depăşească 90 de zile. Acelaşi lucru se va întâmpla şi pentru şoferii care rămân fără permis şi conduc cu dovadă. Dacă în perioada în care conduce cu dovada, şoferul încalcă din nou regulile şi săvârşeşte o faptă pentru care se impune suspendarea permisului, pedepsele se vor aduna.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente