marți, ianuarie 31, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareSe taie ILEGAL plopii de pe drumul din Ianculești. Lemnul e la...

Se taie ILEGAL plopii de pe drumul din Ianculești. Lemnul e la mare căutare în occident ( foto )

plopi-taiati

Și totuși se taie plopii  de pe drumul spre Ianculești, dinspre DN 19. Fără vreo hotărâre  a Consiliului Local, plopii sunt tăiați și duși la gaterul de la Urziceni, potrivit angajaților de la DSPL Carei.

Vineri ,21 august 2015, 13 plopi dintre cei care străjuiesc  drumul de la intrarea spre Ianculesti au fost tăiați de drujbele Ocolului Silvic, în urma întocmirii documentelor de punere în valoare,de  dl. Balogh și AnaMaria Kozma.

Scenariul  este deja binecunoscut și brevetat de primăria Carei de care aparține satul Ianculești.

Se ia în vizor copacul sau tufa ce se dorește a fi îndepărtată, se lasă în stare de totală neîntreținere în cazul trandafirilor sau se inelează cu drujba în cazul copacilor, pentru ca în timp să  se usuce pe picioare. Intre timp, se depun și niscaiva sesizări,  ca scenariul  să capete un aer de …realitate. Atunci intervine în mod  salvator drujba  angajată de persoanele implicate , și totul pare că a fost doar o acțiune de curățenie binevenită.

Sub atenta supraveghere a Poliției Locale din subordinea primăriei  Carei, drujbașii au acționat nestingherit. Nu cred că  e nevoie de prea mulți ochelari ca să observati că în secțiune, plopii tăiați sunt perfect sănătoși. O toaletare a lor ar fi fost mai mult decât binevenită, dar atunci de unde ar fi rezultat frumusețe de scânduri numai bune de valorificat,mai ales că cererea e din ce în ce mai mare.

Potrivit celor declarate de persoanele din primarie, plopii  tăiați ajung la gaterul din Urziceni. Gaterul e al persoanei care a solicitat Primăriei scutirea de la plata impozitului pe clădiri, în valoare de peste 50.000 lei.

Partea din plopi care e potrivită ca  lemn de foc  va ajunge la stadion iar scândurile rezultate, ….oficial, nu se știe unde. Fiecare angajat din primărie întrebat arăta cu degetul spre celălalt.  Aceleași persoane din primărie au declarat că tentative de tăiere a plopilor de pe marginea drumului au existat încă de pe vremea delegatului sătesc Ioan Oneț, când au și fost marcați.   Atitudinea luată de săteni  la vremea respectivă a determinat delegatul sătesc să renunțe la punerea în aplicare a planului său, transpus pe hârtie de altfel.

In cursul lunii ianuarie a acestui an, drujbe necunoscute au tăiat 8 dintre plopii aflați pe acelasi drum de intrare în sat, nici până în ziuea de azi nefiind depistați autorii. Au mai existat tăieri ilegale de plopi pe raza comunelor Tiream sau Căuaș sau Pișcolt dar în fiecare dintre aceste cazuri autorii au fost depistați și trași la răspundere. Actualul delegat  sătesc  a depus în ianuarie o sesizare la Poliția Municipală Carei dar fără rezultat.  Nici una dintre autorități nu a fost interesată în  a depista “braconierii”   de plopi.

De câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles! În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

Deși aparține de UAT Carei, satul Ianculești nu  este călcat de agenții Poliției Locale prea des pentru că altfel nu se explică cum au putut fi inelați la bază, în voie atâția  plopi fără ca cineva să observe. La fel și în cazul tăierilor din ianuarie 2015, când tăietorii infractori au venit  pregătiți cu mijloace  de transport pentru a-i   și transporta de acolo, urmele de roți păstrându-se pe pământul reavăn de atunci.

taiere ilegali plopi  (5) taiere ilegali plopi  (6) taiere ilegali plopi  (7) taiere ilegali plopi  (8) taiere ilegali plopi  (9)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente