marți, mai 28, 2024
AcasăsusSfântul Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La mulți ani, tuturor celor care...

Sfântul Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La mulți ani, tuturor celor care poartă numele Sfântului

Sfantul Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata.

In anul 303, imparatul Diocletian va incepe lupta impotriva crestinilor. Au fost daramate lacasuri de cult, interzise adunarile crestinilor, arse cartile sfinte, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept etc, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.

Cei prezenti la aceste suferinte, uimiti de faptul ca Sfantul Gheorghe a ramas nevatamat si ca a inviat un mort, au renuntat la credinta pagana si au primit credinta in Hristos. Minunea invierii celui decedat a convins-o si pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa imbratiseze crestinismul.

Sfantul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste incercari au fost zadarnice. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.

Sfantul Gheorghe in iconografie

Iconografia pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul. Mai este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diadema metalica pe cap, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

Sfantul Gheorghe ca ocrotitor

In 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfantul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii tari. Regele Edward al III-lea a infiintat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfantului Gheorghe a devenit, mai tarziu, steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei. Amintim ca Sfantul Gheorghe este si ocrotitorul armatei romane. Armata Romana l-a luat ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe in anul 1920, pentru a-i intari pe militarii romani in lupta lor pentru apararea tarii. Dupa o perioada de intrerupere a acestei cinstiri, incepand cu anul 1990, Sfantul Gheorghe este cinstit in mod deosebit in toate unitatile militare.

12 țări îl au ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar și două regiuni și nu mai puțin de 41 de orașe!

Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia. Toate aceste 12 țări îl au ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. La fel și regiunile Aragon și Catalonia

În plus, există și 41 de orașe puse sub ocrotirea acestui mare Sfânt. Dintre acestea:

13 sunt în Germania: Bad Aibling, Bad Brückenau, Bamberg, Bensheim, Bocholt, Eisenach, Grebenstein, Haldern, Hattingen, Heide sau Holstein, Riedlingen, Schwarzenberg., St. Georgen

9 în România: Băilești, Borșa, Botoșani, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Hârlău, Sfântu Gheorghe, Tecuci, Timișoara

3 în Italia: Ferrara, Genova, Reggio Calabria

* 2 în Spania: Barcelona, Cáceres 

* 2 în Anglia: Londra, Preston

2 în Liban: Beirut, Bteghrine

2 în Slovenia: Ljubljana, Piran 

* 2 în Malta: Insula Gozo, Qormi sau Città Pinto

* și câte unul în Brazilia (Rio de Janeiro), Bulgaria (Pomorie), Israel (Lod), Olanda (Amersfoort),  Rusia (Moscova) și Ucraina (Liov).

De Sfantul Gheorghe, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica

Din cei 924.830 de romani care isi aniverseaza onomastica de Sfantul Gheorghe, 739.368 sunt barbati, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtand numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

Alaturi de acestia, vor fi in sarbatoare si cei care poarta numele de George (144.873), Gheorghita sau Ghiorghita (24.040).

Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Georgeta (135.370). In aceasta zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghita sau Ghiorghita (34.623) si Geta (14.945 ).

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente