Acasă Locale Stiri Satu Mare Simpozion de excepție la Centrul de Creație

Simpozion de excepție la Centrul de Creație

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițonale printr-un simpozion de înaltă ținută, „Cultură- identitate- globalizare”.

Directorul instituției Robert Laszlo a vorbit despre importanța culturii în viața societății, despre rolul pe care aceasta trebuie să o aibă, mai ales acum în contextul acesta atât de contorsionat, în care globalizarea are tendințe tot mai evidente de anulare a entităților identitare.

Profesorul univ. dr. George Achim a prezentat o temă extrem de interesantă și de actuală, „Alteritate și alterare”.

Universitarul băimărean a vorbit în exegeza sa despre unele situații particulare din Țara Oașului, acreditând ideea că alteritatea, atât de evidentă în Oaș după 1989, duce inevitabil la o alterare identitară, iar formele spiritului devin, sub o presiune alogenă, proteice.

În cuvântul său, Felician Pop a insistat asupra avantajelor pluriculturalității, a deschiderilor pe care aceasta o poate oferi culturilor vecine. Vorbim despre interferențe, despre confluențe și paralelisme culturale, într-o paradigmă în care alteritatea se poate transforma dintr-un pericol, într-o șansă.

Momentele de respiro au fost susținute de binecunoscutul folkist sătmărean, George Negrea, a cărui melodie „Țara din noi” pe versurile lui Felician Pop are deja sute de mii de vizualizări în mediul on-line, completând astfel mesajul acestui simpozion. Partea artistică a fost completată de mai tânărul solist- instrumentist Abel Varga.

Am asistat la un eveniment de înaltă ținută, cu o concentrare maximă de idei elevate, iar numerosul public prezent s-a arătat încântat de această manifestare.

10917597_762143507201244_1409816020_n 10937299_762143513867910_189742715_n

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente