luni, septembrie 9, 2024
AcasăStiri CareiSimpozion dedicat Zilei Armatei Române la Carei

Simpozion dedicat Zilei Armatei Române la Carei

Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor naționale de suflet, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele oștenilor români care au însemnat cu fapte de arme soarta neamului românesc, îndeplinindu-și etern misiunea nobilă de a apăra unitatea și integritatea teritorială a statului român.

În cinstea acestui eveniment la Carei, piatra de hotar pecetluită cu sângele soldaților din armata a IV-a condusă de generalul Dăscălescu și armata I aflată sub comanda generalului Atanasiu, a fost organizata o expozitie si  un simpozion cu titlu sugestiv: „Carei-ultima brazdă de pământ eliberată”.

Manifestarea expozitionala a fost deschisă de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport, care a mulțumit asistenței pentru prezență și a dat cuvântul muzeografului Mihai Mocan de la Muzeul Municipal Carei, care după ce a introdus în contextul politic și istoric semnificația datei de 25 octombrie 1944, a dat detalii referitoare la conținutul expoziției ce a fost vernisată cu acest prilej.„Ultima brazdă”, expoziția realizată de Muzeul Județean Satu Mare, a reunit fotografii, documente-mărturii ale luptelor care s-au dat pentru eliberarea Careiului, și obiecte militare care făceau parte din dotarea soldaților combatanți din acea vreme.Evenimentul a continuat cu un simpozion susținut de conf. univ. dr. Claudiu Porumbăcean, care a adus în atenția publicului „Schimbările politice din România după 23 august 1944 și impactul lor asupra Transilvaniei de Nord”. Informații inedite au fost scoase la lumină în discursul său. „ Este timpul să vedem lucrurile așa cum au fost. Pierderea Transilvaniei de către România prin arbitrajul de la Viena a fost posibilă nu numai din vina Ungariei, ci și din vina românilor. Negocierile pentru intrarea în alianță cu Germania nu au fost dintre cele mai bune”, a spus acesta. „În 23 august 1944, Antonescu este arestat și dat în custodia comuniștilor conduși de Lucrețiu Pătrășcanu. Acest lucru s-a întâmplat pentru ca în cazul în care lovitura de stat eșuează să poată fi scoși vinovați comuniștii”, mai spune acesta. Din discursul său reies greșelile politice pe care le-au făcut conducătorii acelor vremi printre care se numără și faptul că „nu a fost negociată cu sovieticii o capitulare. Actul capitulării a fost semnat abia la 12 septembrie în condițiile impuse de noii aliați.”Singurul beneficiu stipulat în acest act se regăsește în capitolele 17-19 în care arbitrajul de la Viena devine nul. Deși administrația românească trebuia instituită în etape, acest lucru nu s-a întâmplat. Comuniștii din Romania, ce numărau în jur de 1000 de membri în toată țara, un număr nesemnificativ pe eșichierul politic de atunci, ajutați de sovietici, vor desfășura campanii agresive de manifestări agitaționale ce vor avea ca urmare instaurarea a aproape 50 de ani de dictatură comunistă în România.

Conf. univ. dr. Claudiu Porumbăcean a mai amintit faptul că armata română nu s-a oprit la granița proaspăt recucerită în 25 octombrie 1944, ci a continuat campania militară alături de sovietici până în munții Tatra, unde a prins-o capitularea Germaniei de pe 9 mai 1945.

Prof. col.Sorin Floruț, fost cadru militar, a privit din punct de vedere operațional semnificația zilei de 25 octombrie. „Eliberarea Careiului se realizează în etapa a III-a a operațiunii Debrecen de eliberare a Ardealului de Nord. Intrarea în oraș a regimentelor 34-40 a corpului 6 armată se face dimineața, Careiul fiind eliberat numai de trupele românești, fără sprijinul sovieticilor”, spune acesta încheind incursiunea în istorie, cu accent pe Primul război Mondial, perioada interbelică și Al Doilea Război Mondial.

Condensatul periplu istoric este punctat artistic de Dănuț Coșarcă și Gabriela Marincaș, membrii ai trupei de teatru M.E.E.M a Centrului Cultural Carei, instructorul acestora, Adrian Ștefănuți și invitatul special al evenimentului,cantautorul George Negrea, care a susținut un minirecital de muzica folk,îndelung aplaudat de public.

BULETIN DE CAREI

porumbaceanu-careigeorgica-negreaflorutbogdan-georgescu

1 COMENTARIU

  1. Suntem mandrii ca armata romana a luptat pana si-a dat toate fortele pentru aceasta tara. Sa ne amintim cu drag de aceasta zi

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare