vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleSituația reală a adăposturilor de protecție civilă! În cazul unui atac aerian,...

Situația reală a adăposturilor de protecție civilă! În cazul unui atac aerian, cetățenii se pot adăposti în orice beci

În județul Satu Mare există aproape 100 de spații în care populația ar trebui să se poată adăposti în caz de atac aerian.

Potrivit specialistului în situații de urgență din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, Călin Coțan, la nivelul județului nostru există 95 de încăperi în care pot să se adăpostească persoanele în caz de conflict armat. Ele se împart în următoarele categorii: adăpost simplu de protecție civilă, adăpost special de protecție civilă și puncte de comandă, însă, în cazul unui atac aerian, orice beci devine adăpost de protecție civilă.

”Tot ceea ce înseamnă subsol tehnic, subsol sau beci din municipiul Satu Mare, a fost identificat de Primăria Municipiului Satu Mare. În acele beciuri, subsoluri tehnice etc, în caz de conflict armat, oricine se poate adăposti. Deci, nu există doar această listă comunicată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – ISU ”Someș” Satu Mare. Lista cuprinde de fapt un număr de 95 de încăperi în care pot să se adăpostească persoanele în caz de atac aerian. Trebuie să facem o diferență între adăpostul simplu de protecție civilă, adăpostul special de protecție civilă și punctele de comandă în sensul în care, în cazul unui conflict armat oricine se poate adăposti în orice beci”, a precizat pentru Jurnalul de Satu Mare, specialistul în situații de urgență din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, Călin Coțan.

Conform Legii Protecției civilie și a altor norme, în caz de atac aerian se vor utiliza toate aceste adăposturi. Potrivit domnului Călin Coțan, în municipiul Satu Mare există o bază de date cu privire la tot ce înseamnă adăpost de protecție civilă, cât și spații de protecție civilă în care oamenii se pot adăposti în caz de nevoie.

”Orice gang, orice beci, orice subsol poate fi folosit ca și adăpost pentru populație, în cazul unui conflict armat. (…) Adăposturile speciale construite pe vreme lui Ceaușescu în principiu, au anumite caracteristici tehnice în sensul în care să reziste chiar dacă se prăbușește toată clădirea sub care este amplasat. Adăposturile speciale – buncărele, sunt acele adăposturi care conțin pe lângă aceste caracteristici inclusiv uși speciale, geamuri speciale și au ieșire de evacuare ca în cazul în care toată clădirea se prăbușește peste adăpost, populația adăpostită să poată să iasă printr-un tunel. Există adăposturi de protecție civilă inclusiv la instituții,cum este o grădiniță de exemplu”, a mai precizat specialistul în situații de urgență din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, Călin Coțan.

Probleme la majoritatea adăposturilor publice de protecție civilă, constatate de ISU

În urma verificărilor efectuate în ultimele zile de ISU ”Someș” Satu Mare, au fost identificate probleme la majoritatea adăposturilor.
”În urma verificărilor în teren s-a constatat că majoritatea adăposturilor publice necesită lucrări de întreținere și de reparații. La unele, în urma unor amenajări de reabilitare termică a blocurilor, s-a omis reinscripționarea semnului distinctiv de protecție civilă prin care se identifică adăposturile”, a declarat Bianca Timiș, purtătorul de cuvânt al ISU ”Someș” Satu Mare.

La nivelul județului Satu Mare există trei puncte de comandă, 59 de adăposturi civile publice la care se adaugă și subsolurile blocurilor.

Un punct de comandă județean de bază este situat la subsolul clădirii Tribunalului Satu Mare, un punct de comandă județean de rezervă este amplasat la subsolul unei clădiri din orașul Tășnad iar punctul de comandă municipal este situat la subsolul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

Adăposturile publice de protecție civilă sunt situate în subsolurile blocurilor, în subsolurile instituțiilor publice și la operatorii economici

Punctul de comandă județean de bază, situat la subsolul clădirii Tribunalului Satu Mare, din cauza unor inundații, a devenit nefuncțional. În urma evacuării apei din subsol, pereții au dezvoltat o ciupercă care a făcut inutilizabil punctul de comandă.

Potrivit ISU Satu Mare, cele 59 de adăposturi publice de protecție civilă, pot adăposti la nevoie, 30.000 de persoane. La acestea se mai adaugă și fondul de adăpostire privat, adică beciurile cetățenilor.

Din cele trei puncte de comandă, două pot fi operaționalizate în momentul de față și anume: punctul județean de rezervă (Tășnad) și punctul de comandă municipal situat la subsolul SJU SM. Primul, necesită lucrări de întreținere și igeinizare, precum și dotare cu aparatură de comunicații care în caz de nevoie poate fi procurată pe loc. Punctul municipal este dotat cu toată aparatura de specialitate necesară, și la nevoie poate fi operaționalizat.

Responsabili de intreținerea buncărelor, sunt deținătorii

Potrivit ISU Satu Mare, deținătorii, asociațiile de locatari, operatorii economici, conducătorii instituțiilor publice, conducătorii administrațiilor publice locale și utilizatorii, au obligația de a întreține aceste buncăre cât și instalațiile de utilizare în stare de funcționare.

”Adăposturie nu există în patrimoniul Primăriei, motiv pentru care, din punct de vedere legal, Primăria nu le poate reabilita. Dacă ar exista pericolul iminent al unui conflict armat, statul prin alte servicii (altele înafara de primării și ISU), ar impune reabilitarea acestor spații”, a adăugat specialistul în situații de urgență din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, Călin Coțan.

Potrivit specialistului Călin Coțan, majoritatea buncărelor au fost achiziționate odată cu apartamentele, ca si beci, astfel că de ele trebuie să se ocupe asociațiile de locatari. Legea nu interzice depozitarea anumitor lucruri în ele, dar în caz de nevoie trebuie eliberate în termen de 24 de ore, dacă nu vor exista forțe care să facă acest lucru.

Situația din teren văzută de redactorii Jurnalul de Satu Mare

Potrivit legii 481 din 8 noiembrie 2004, republicată, la aceste buncăre publice se fac verificări periodice. Conform legislației, deținătorii nu pot fi sancționați pentru că nu au păstrat în stare de funcționare aceste buncăre, decât în situația în care a izbucnit atacul aerian și buncărele nu au fost golite în termen de 24 de ore. Deci, practic, după ce cade bomba. Doamne ferește!

Jurnaliștii de la Jurnalul de Satu Mare au obținut imagini exclusive din 3 buncăre din municipiul Satu Mare, situate pe Aleea Milcov Nr. 7 A, B și C. Situația găsită la fața locului, dă impresia că nimeni nu este interesat cu adevărat să mențină aceste buncăre funcționale și utile în caz de război, nici autoritățile,nici locatarii.

În buncărele situate la numărul 7 A și B, situația este dezastruoasă, acest lucru putând fi observat și din imagini. Cele două adăposturi sunt pline cu moloz, găleți, cauciucuri, tot felil se obiecte casnice depozitate de locatari. În aceste două locații nu se poate vorbi despre instalație electrică ori sanitară funcțională. Este greu de crezut că în situație de război, aceste două adăposturi ar putea fi eliberate și pregătite pentru a fi ocupate în termen de 24 de ore.

Însă, înainte de toate, se punea întrebarea dacă le-ai găsi, un bloc nu este marcat cu semnul distinctiv (triunghi albastru într-un pătrat portocaliu), iar în al doilea rând ar trebui ca persoana care are cheia de la ușă, să fie acasă. Norocul nostru a fost că am dat de un locatar care ne-a ajutat să îi găsim pe cei care care au cheia acestor trei buncăre.

La fața locului locatarii ne-au spus că in aceste adăposturi s-au mai făcut reparații de peste 15 ani, dar și că nimeni nu a fost în control cel puțin în ultimii 10 ani.

Banii sunt puțini și au fost puși pentru izolarea termică a blocurilor și a altor chestiuni mai urgente și palpabile, spun locatarii.

Am ajuns și la numărul 7C, unde într-adevăr am dat peste un buncăr aflat în stare optimă, gata de a adăposti cel puțin 300 de persoane în caz de atac aerian. Curățenie, ordine, instalație electrică funcțională, spațiu liber în proporție de aproximativ 60 – 70%.

Oamenii ne-au mai spus că în vremea fostului primar Iuliu Iyles sau Anderco, au fost făcute lucrări de reparații care însă nu s-au continuat și la nr. 7 A și 7 B. De atunci și până în prezent buncărul a fost întreținut extrem de bine. Însă, potrivit ISU Satu Mare, nu foarte multe adăposturi publice de protecție civilă se află în această stare.

Concluzia ar fi că în toți anii care au trecut din `75 încoace, nimeni nu a mai fost cu gândul la posibilitatea izbucnirii unui război în țara noastră, aspect care reiese din faptul că înafară de fostul președinte Ceaușescu, niciun lider de stat nu s-a gândit la întreținerea și repararea acestor adăposturi de protecție civilă.

În caz de război, scapă cine poate!

Galerie foto & video

Imagini video pot fi vizualizate pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/JurnaluldeSatuMare.ro/

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente