marți, ianuarie 31, 2023
AcasăEconomico-socialSituație disperată. Fermierii sătmăreni își bagă vitele în abator din cauza cheltuielilor

Situație disperată. Fermierii sătmăreni își bagă vitele în abator din cauza cheltuielilor

Fermierii au ajuns să-și ducă la abator vacile gestante și în plină lactație, pentru că sunt depășiți de costurile din ce în ce mai mari. Vasile Deac, un fermier din județul Satu Mare a precizat că, potrivit estimărilor și cifrelor pe care le are din piață, până la 30% din bovinele mame au dispărut din România.

Astfel, fermierul avertizează că ne-am putea confrunta anul viitor chiar și cu o criză de viței.

”Stocurile pentru anul viitor sunt nesemnificative. Din acest punct de vedere, foarte mulți fermieri au luat decizia de a-și abatoriza foarte multe animale. M-a rugat și domnul Buda, m-a rugat și domnul ministru, să le dau toate informațiile de pe rețelele de vânzări și să arate și la Bruxelles cum se taie animalele în România din aceste cauze. Un fermier care nu își produce furajul, care nu are ciclu închis de producție, sigur este falimentar în aceste condiții”, a spus Vasile Deac în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, potrivit dailybusiness.ro.

Fermierul a mai precizat că, potrivit estimărilor și cifrelor pe care le are din piață, până la 30% din bovinele mame au dispărut din România. Astfel, fermierul avertizează că ne-am putea confrunta anul viitor chiar și cu o criză de viței.

”Poate guvernanții noștri se trezesc în ceasul al doisprezecelea să ajute această zootehnie a României, pentru că altfel ne prăbușim. Din estimările mele și din analiza mea de piață, s-au decimat până la 30% din bovinele mame ale României. Dacă facem un exercițiu și sunăm la un abator, o să ne facă o planificare probabil peste 60 de zile ca să ne abatorizeze animalele, ceea ce este foarte grav. Un membru al cooperativei m-a chemat, că își pregătește animalele pentru abatorizare; 20 de vaci în COP, în plină lactație și gestante; a spus că nu-l mai interesează, el de sâmbătă le înțarcă, nu le mai mulge și le pregătește pentru abatorizare. Este dureros!”, a mai subliniat Vasile Deac.

Sursa:dailybusiness.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente