vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleNationaleȘoferii vor putea fi trași pe dreapta de angajații ANAF

Șoferii vor putea fi trași pe dreapta de angajații ANAF

Viața șoferilor devine mai grea începând cu această lună, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, care prevede reguli noi și sancțiuni mai mari.

Guvernul a aprobat modificările propuse Codului Rutier în toamna anului trecut, iar săptămâna trecută acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Pentru șoferii din România, noul regulament aduce sancțiuni mai mari, dar și mai multe schimbări. Este știut faptul că valoarea unui punct-amendă este stabilit la 10% din salariul minim brut pe economie, adică  97,5 lei, iar de la 1 iulie același punct-amendă va crește odată cu creșterea salariilor, la 105 lei. Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției.

Cea mai importantă schimbare adusă Codului Rutier se referă la reglementările care prevăd transportul copiilor în autovehicule. Copiii în vârstă de până la trei ani nu au voie în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. Șoferii care nu respectă această regulă riscă să fie amendați cu 450 de lei. O altă noutate este aceea că șoferul este obligat să le spună pasagerilor să-și cupleze centura de siguranță, iar dacă aceștia vor fi surprinși fără centuri, șoferul primește o amendă de 450 de lei.

O amendă de 390 de lei riscă să primească, în acest moment, aproape toți șoferii din România pentru că  majoritatea nu cunosc faptul că pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor și – atenție! – două triunghiuri reflectorizante, nu unul. Aceeași amendă o vor încasa mulți șoferi pentru că depășesc coloanele de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată, neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară și nerespectarea regulilor privind depășirea. Pe lângă amendă, șoferilor li se va reține și permisul pentru 30 de zile.

O altă noutate este și faptul că recoltarea mostrelor biologice se va putea face la locul accidentului, în ambulanțe cu medic ori autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare.

Trași pe dreapta de angajații ANAF

Un lucru pe care îl vom vedea din ce în ce mai des pe șoselele de la noi este oprirea autovehiculelor de către agenții ANAF. În Codul Rutier se specifică că „funcționarii din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuțiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligați să poarte uniforma cu înscrisuri și însemne distinctive și mijloace de protecție fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roșie, stabilite prin hotărâre a Guvernului“.

Cele mai mari amenzi vor fi acordate șoferilor care conduc o mașină cu ITP-ul expirat sau fără anvelope de iarnă, vitezomanilor care depășesc viteza legală cu mai mult de 50 km/h decât limita legală, dar și celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, șoferilor implicați în accidente rutiere și au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Cea mai mare amendă este de aproape 10.000 de lei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente