duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocaleȘomajul în rândurile tinerilor ar putea ajunge, în 2013, la pragul de...

Șomajul în rândurile tinerilor ar putea ajunge, în 2013, la pragul de alarmă

anofmMinistrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Deva, că șomajul în rândurile tinerilor ar putea ajunge, în 2013, la o valoare de 25 la sută, ceea ce ar reprezenta „pragul de alarmă”, din cauza numărului mare de tineri absolvenți care au început deja să solicite ajutor de șomaj.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Deva, într-o conferință de presă, că România se află sub media europeană în ceea ce privește șomajul tinerilor, țara noastră înregistrând acum un indicator de circa 23,8 la sută, însă și-a arătat temerea că, din cauza numărului mare de absolvenți, care nu au luat examenul de bacalaureat și care au început deja să solicite ajutor de șomaj, s-ar putea atinge „pragul de alarmă” de 25 la sută.

„Probabil că, pe măsură ce tinerii absolvenții care nu au luat bacalaureatul se vor înscrie, această cifră care a fost de 23,7 la sută, apoi a ajuns la 23,8 la sută, ar putea ajunge la 25 la sută, ceea ce este pragul de alarmă în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor. Chiar dacă la nivel de țară suntem sub media europeană, în țară sunt județe unde șomajul tinerilor este mare, și mă refer la zona Moldovei și zona de sud a țării”, a spus ministrul Muncii.

Câmpeanu a adăugat că la nivelul Ministerului Muncii se încercă elaborarea unor programe menite să reducă șomajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea a cât mai multor fonduri europene prin programul „Garanția pentru tineri”, ce se va aplica din ianuarie 2014 și care are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Programul european «Garanția pentru tineri» prevede ca în termen de patru luni, după ce un tânăr a absolvit o formă de învățământ, să i se găsească o formă de ocupare: fie să continue studiile, fie să participe la cursuri de recalificare, fie să fie angajați. În acest fel se încearcă reducerea posibilităților ca tinerii să devină șomeri de lungă durată”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii s-a aflat, vineri, în județul Hunedoara, pentru a participa la Bursa Locurilor de Muncă, din județul Hunedoara, care a avut loc în localitățile Orăștie, Simeria, Călan și Hunedoara.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente