joi, mai 30, 2024
AcasăOpinie Sorin OrosSorin Oros: Regionalizarea României

Sorin Oros: Regionalizarea României

Motto: „Cine face treburile altora, pe ale lui nu le face” Mareșalul Averescu

Acum vreo 20 de ani, un ziarist din Cluj Napoca a creat mari valuri printre politicienii autohtoni. Cu siguranță, a fost luat la ochi și de Servicii, iar declarația lui a stârnit comentarii acide în mass-media. Atunci, Sabin Gherman a lansat un manifest ferm, argumentat și viabil, intitulat „M-am săturat de România”! Deși ne aflam imediat după ieșirea din marasmul comunistoid, acest om a avut viziunea limpede a traiectoriei pe care a pornit țara. O traiectorie greșită, impusă de politica dâmbovițeană cu reminiscențe comuniste, prin care poporul nu era încurajat să gândească și să muncească, ci să cerșească. Politicienii le dădeau amărăștenilor câteva „oscioare” pentru a le închide gura, și pentru a se putea ei înfrupta liniștiți din „trufandalele” țării. Concret, adunau birurile din țară, le centralizau la București, apoi le retrimiteau în regiuni sărace, cu asupră de măsură. Astfel, sărăcanii îi votau mereu pe noii comuniști, pentru că aceștia aveau grijă de ei. Mare grijă… să nu se deștepte! Și să nu muncească. Asta se întâmplă și acum, după 27 de ani. Țara bate pasul pe loc, în timp ce politicienii huzuresc în vile cu piscine dobândite din „sudoarea frunții”!

Ce cerea atunci Sabin Gherman? Regionalizarea țării, administrativ și economic… și nu desprinderea frontierelor, cum au crezut unii. Adică, Țara Românească, Transilvania, Moldova și Dobrogea să fie patru regiuni care compun România, dar să se conducă și să se gospodărească singure, fără binecuvântarea Bucureștiului. Exact ca-n Germania, Franța, și alte state europene, unde landurile și regiunile lor nu depind de capitale. E simplu, banii produși de Cluj, Sălaj, Bistrița ori Bihor să fie distribuiți în Transilvania, iar cei produși în Vaslui, Iași ori Galați să rămână în Moldova. Astfel, amărăștenii din zonele în care P.I.B.-ul e cât puța de furnică ar fi fost nevoiți și constrânși să muncească. De ce să le tot dăm, la nesfârșit, ajutoare, în timp ce ei stau la cârciumile din sate, se fut ca iepurii și nasc bucăți de carne, pentru alocații, iar la inundații îi privesc, tâmp, pe soldații care le reconstruiesc casele? De ce să nu fie puși la muncă, de ce să nu fie educați, de ce să dăm bani unuia care nu vrea decât să bea și să se fută? Nu e un secret pentru nimeni că Transilvania este regiunea cea mai dezvoltată din țară. Dar, oameni buni, ea a ajuns la acest nivel datorită oamenilor, care, ca și alții, beau și se fut, dar mai și muncesc. Influența austro-ungară și-a pus amprenta asupra acestor locuri, așa cum cea rusească a lăsat urme în Moldova, și cea turcească în Țara Românească și Dobrogea. Nu e vina Moldovei și-a Valahiei că atunci a stat sub talpa ruso-turcă, dar e vina oamenilor că nu vor să muncească acum. Și e vina politicienilor că adoră să țină aceste regiuni în „obscuritate absolută”, vorba lui Rică Venturiano, doar pentru nevoile lor.

Cum pizda mă-sii să nu te îngrețoșezi de Guvernul care dă Teleormanului 144%  (producând circa 45%!), iar Clujului 44% (producând 140%!)? Adică cei 96% produși de Cluj, dar furați de București, se duc la ajutoare pentru leneși? Să fie doar o coincidență că Teleormanul e fief-ul omului speriat de stomatologi, Dragnea Liviu? Omul are hectare întregi în proprietate, vilă cu piscină ca-n Malibu, ce să facă cu cei 96% produși de clujeni? Aaaa, pentru teleormănenii lui, să se bucure ș-ăștia de generozitatea masculului Alfa, și să-l ștampileze, iar și iar! Dar dacă teleormănenii ăștia gingași ar munci, ce s-ar întâmpla? Le-ar cădea coaiele sub genunchi, li s-ar desprinde brațele din umeri, ar muri secerați ca de mitralieră pe ogoarele Bărăganului? Dar botoșănenii ce au? Vasluienii și tulcenii? Sucevenii și vrâncenii? Mehedințenii și călărășenii? Desigur, nu vreau să generalizez, peste tot sunt oameni harnici sau leneși. Așa cum sunt oameni corecți și muncitori la Constanța sau Olt, pot să fie leneși și impostori la Cluj sau Alba. Dar statistica, procentele, și realitatea, mă îndreptățesc să afirm că Transilvania e o regiune prosperă și dezvoltată, iar celelalte mai puțin spre deloc (Teleorman!).

De aceea spun DA regionalizării României, după modelul propus de Sabin Gherman! Spun NU alocării vreunui procent, oricât de mic, din bănuții mei munciți la Satu Mare, unui bețivan soios, osos, puturos sau râios din Bârlad, Dorohoi, Băicoi, Urlați, Afumați ori Roșiorii de Vede!

Pomanagiilor, treceți la muncă dacă vreți bani! Futeți-vă mai puțin și gândiți mai mult. Folosiți-vă mai des capul și lăsați prepuțul la odihnă! Iar dacă n-aveți ce folosi din cap, apelați la brațe. Cum țineți cu ele paharele, puteți ține și lopata ori sapa. O sapă lată, două sape late, ș-alte șapte sape late! Milogilor!

Sorin Oros

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente