vineri, mai 31, 2024
AcasăOpinie Sorin OrosSorin Oros: Șoferi? Criminali? Sinucigași? Sau... idioți?!

Sorin Oros: Șoferi? Criminali? Sinucigași? Sau… idioți?!

Motto: „Unde te grăbești, șofer? Vreau s-ajung urgent în cer!” Girel Barbu

        România este o țară sigură. În acest enunț există, cel puțin, două certitudini. Prima, aici nu s-au comis încă atentate teroriste, și a doua,  acest popor e foarte greu de desțelenit, de trezit din „somnul cel de moarte”. Bun. Dar ce nu e sigur aici? Multe, foarte multe lucruri, dar azi mă opresc la drumurile țărișoarei și la cei care circulă pe ele. Și-anume, șoferii! Sau, conducătorii auto, dacă vreți! Ori, participanții la trafic, mai pretențios! Eu le-aș spune idioți! Sau cretini! Imberbi purtători de capuri fără creiere! Viteji ancestrali ce se trag din spițe nobile de Ștefani, Mihai, Corvini ori Vlazi. Din spițe genealogice pentru că atunci participanții la trafic, ori la bătălii, conduceau caii. Care n-aveau nici spițe, nici osii. Desigur, există mulți conducători auto care-și merită acest nume. Serioși, atenți, preventivi, și care respectă regulile de circulație. Dar printre ei s-au infiltrat foarte mulți criminali și sinucigași. Niște idioți, carevasăzică!

          Drumurile din România sunt pline de cruci. Pe orice drum ai ajunge nu lipsesc crucile aferente, de-o parte și de alta a carosabilului, în amintirea celor care nu mai au nevoie de permisul de conducere. Mi se pare un obicei prost și dizgrațios. Crucile se pun pe morminte, nu pe locurile în care au decedat unii sau alții. Ce-ar fi să punem cruci la paturile spitalelor ori în apartamentele noastre? Că unii mai mor și pe-acasă… Dar, fiecare cu crucea lui!

          Revenind la posesorii de permise de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice, afirm cu toată certitudinea că unii sunt asasini. În general sunt tineri care nu prea știu ce e munca, primesc mașina de la părinții iubitori, și e obligatoriu să arate lumii că sunt „bazați”. Ignoră semnele de circulație, nu semnalizează niciodată schimbarea sensului de mers, ori trecerea de pe o bandă pe alta, conduc cu viteză mult peste limita admisă pe anumite porțiuni, vorbesc la telefon, își pipăie „maimuțele” din dreapta lor, parchează unde văd că e liber sau pe trotuar și, adesea, ucid oameni nevinovați. Dac-ar muri și ei n-ar fi rău, dar scapă „din ghearele morții” pentru că iubitorii părinți le-au dat mașini „bengoase”, nu căruțe. Și după luni de procese scapă cu o condamnare cu suspendare. Dacă au ghinion iau câțiva ani de „bulău”, dar ies mult mai repede. C-așa-i România! Sensibilă la vinovații încarcerați.

          A doua categorie de „eroi auto” este cea a sinucigașilor. Cam tot din aceleași motive provoacă accidente, doar că ăștia nu intră în alții, ci în ei înșiși. Atunci când mașinile li se izbesc în ziduri, case ori copaci. Și mor. Lasă în urmă dureri care nu se vor stinge niciodată, lacrimi, amintiri și întrebări fără răspunsuri. De ce? Dacă nu pleca? Dacă nu depășea în curbă? De ce a condus cu 130 km/oră? Unde se grăbea? Dar nici noi și nici ei nu mai putem răspunde…

          Ultima categorie e a șoferilor idioți. Prea fricoși și deloc stăpâni pe regulile de circulație. Aici pot intra mulți bunici care deja sunt depășiți de vremuri. Ăștia nu văd la mai mult de 50 de metri, în față, și, ca atare, șofează „la pas”, adunând coloane de vorbe dulci în spatele lor. Parchează pe un loc și jumătate ori de-a curmezișul și, în intersecții, așteaptă să treacă inclusiv mașinile care încă n-au ieșit din garaj. Fac manevre de parcă ar pilota tancuri, ținându-se disperați de volan cu ambele mâini, cu priviri speriate și cu transpirații reci, de la ceafă la nada curului. În această categorie se regăsesc și multe femei, care adesea, au darul de a încurca traficul rutier. Superbe ființe, știți că nu sunt misogin, dar în fața evidenței, nu prea vă mai pot apăra! Sunt, însă, și multe femei care șofează impecabil. Dar ele nu se văd foarte des în trafic din cauza… prudenței excesive!

          În România fiecare conduce cum vrea, după propriile reguli. De aceea drumurile sunt împodobite cu cruci, iar rata mortalității provocate de accidentele rutiere ne situează în „Top Trei” din Europa. Pentru statistică să reținem cifrele: ultimul loc, Suedia cu 28 de morți la 1 milion de locuitori, locurile 1, 2, 3, România, Polonia, Letonia cu 103-100-98 de morți la 1 milion. Cu mențiunea că primele trei locuri se schimbă între ele anual. Sigur că drumurile proaste contribuie la cocoțarea pe podium a României, dar cred că există o instituție care nu își face treaba așa cum ar trebui: Poliția Rutieră! Din lipsă de personal, din lipsă de fonduri, Poliția Rutieră nu se zărește decât pe la accidente. Or, ea ar trebui să patruleze pe drumurile țării și să-i umfle pe toți cei care conduc autoturismele după propriile reguli. Bugetul ar crește, iar morții ar rămâne vii! Dacă nu se face nimic în acest sens riscăm să ajungem să avem un trafic rutier ca-n Egipt, unde acum câțiva ani, șoferul unui taxi a oprit rabla, căreia inițial îi căzuse portiera la îmbarcare, pe podul de peste Nil pentru a ne face câteva fotografii cu marele fluviu african. Poliția egipteană a trecut pe lângă noi salutându-ne din mers. Iar în spatele taximetrului staționat amărăștenii claxonau făcându-ne să credem că am nimerit la un concert de orgă, cu sunete înalte. După imortalizarea noastră deasupra Nilului, ne-am văzut fiecare de treaba lui: șoferul a căutat alți clienți, iar noi ne-am întors acasă. Unde acum ne simțim ca pe Nil…

Sorin Oros

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente