sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSanatateSpitalul Județean Satu Mare, pe lista instituţiilor care refuză să majoreze salariile....

Spitalul Județean Satu Mare, pe lista instituţiilor care refuză să majoreze salariile. Federația SANITAS: Aplicarea legii nu este opțională

Federația SANITAS din România a publicat numele instituțiilor sanitare și de asistență socială care refuză să acorde salariaților creșterile salariale prevăzute de O.U.G. 115/2022, printre cele 26 de instituții publice sanitare se numără și Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

”26 de instituţii publice sanitare şi de asistenţă socială refuză să pună în aplicare prevederile O.U.G. 115/2022”, a transmis, marţi, Sanitas, publicând lista acestor instituţii.

Potrivit sindicaliștlor, prin neaplicarea prevederilor acestui act normativ, sunt afectați peste 10.000 de angajați din cele două domenii, în special cei cu cele mai mici salarii: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal auxiliar etc.

„În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale. Abia în august 2022, O.U.G. 115 corectează parțial această nedreptate, majorând cuantumul brut al salariilor de bază cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea – cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021. Conform calculelor Federației SANITAS, sumele nete corespunzătoare acestei creșteri se încadrează, în funcție de categorie profesională și treapta de vechime, între 56 și 300 lei”, se arată în comunicat.

Sindicaliștii au precizat că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în calitate de inițiator al O.U.G. 115/2022 a precizat oficial că de această majorare vor beneficia, începând cu luna august 2022, toate categoriile de personal plătit din fonduri publice pentru care Legea –cadru se aplică etapizat, inclusiv cele din familia ocupațională de funcții bugetare din Sănătate și Asistență socială.

Deși sumele primite în plus la salariu sunt foarte mici, deși de ele ar trebui să beneficieze exact acele categorii de angajați cu cele mai mici salarii din Sănătate și din Asistență socială, iată că sunt ordonatori de credite și manageri de instituții medicale și de asistență socială care refuză să le acorde. Decizia lor nu este motivată nici de așa-zisa neclaritate a actului normativ, nici de lipsa sursei de finanțare. Ordonanța 129/2022 prevede în mod clar că această creștere se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Există adresa oficială care a plecat de la Ministerul Sănătății către instituțiile sanitare publice, în care se precizează clar faptul că beneficiarii acestei creșteri salariale sunt toți angajații pentru care Legea-cadru nr. 153/2017 se aplică etapizat. Deci nu este decât incapacitate managerială sau rea-voință!” a declarat Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.

În opinia Federației SANITAS, soluția reală nu este aducerea în instanță a celor 26 de instituții publice. Procesele se derulează cu greutate iar sumele prevăzute în hotărârile judecătorești ajung foarte greu la angajați.

”Deciziile instanțelor în procesele care au ca obiect drepturile salariale vin de obicei foarte târziu, iar oamenii își recuperează banii fracționat și foarte greu. Avem ca exemplu o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care se referă la un litigiu deschis acum aproape doi ani. Decizia ne este favorabilă, în sensul că personalul TESA din spitalele publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății trebuie să fie salarizat potrivit Anexei VII la Legea – cadru nr. 153/2017, în condițiile în care până acum aceștia erau salarizați potrivit Anexei VIII. Însă s-a pierdut timp, s-au consumat resurse iar o parte dintre colegii noștri din TESA au pierdut venituri și nu este normal!” a precizat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației SANITAS.

Decizia Federației SANITAS este să crească presiunea prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție, astfel încât ordonatorii de credite și managerii să înțeleagă că aplicarea legii nu este opțională.

FOTO: Arhivă

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente