vineri, aprilie 12, 2024
AcasăsusSUA și UE au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei. Reacția Moscovei

SUA și UE au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei. Reacția Moscovei

Statele Unite și Uniunea Europeană au decis miercuri seara să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina, au anunțat surse diplomatice și Trezoreria americană. Rusia a apreciat joi că noile sancțiuni adoptate de Statele Unite sunt „scandaloase” și „total inacceptabile”.

Printre cei vizați de sancțiunile americane se numără gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank și autoritățile separatiste de la Donețk, potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane.

Potențialele active ale grupului Rosneft în Statele Unite vor fi înghețate, iar întreprinderile americane nu sunt autorizate să efectueze tranzacții cu acest gigant petrolier.

Astfel, administrația președintelui american Barack Obama răspunde „ocupării Crimeei” și „tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei”, afirmă Trezoreria.

La rândul lor, europenii reuniți la summitul de la Bruxelles au decis înghețarea programelor desfășurate în Rusia de către Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a afirmat o sursă diplomatică.

Moscova califică noile sancțiuni americane drept „inacceptabile” și promite un răspuns

Rusia a apreciat joi că noile sancțiuni adoptate de Statele Unite sunt „scandaloase” și „total inacceptabile”, promițând să le răspundă prin măsuri „dureroase”, a anunțat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP.

„Noua decizie a administrației americane de a introduce sancțiuni, sub un pretext fals și înșelător, împotriva unui anumit număr de entități și indivizi ruși nu poate fi calificată altfel decât scandaloasă și total inacceptabilă” , a declarat el, citat de agenția Interfax, adăugând că Moscova va lua măsuri care „vor fi pentru Washington grave și dureroase”.

„Nu dorim un efect temporar și nu intenționăm să copiem metodele administrației americane (…). Nu vom răspunde provocării și vom acționa calm”, a afirmat Riabkov.

„Tendința de a-și impune voința politică asupra altor state domină la Washington. Această tendință este greșită și sortită eșecului. (…) Decizia Statelor Unite va duce doar la tensionarea relațiilor ruso-amricane”, a subliniat oficialul rus.

În opinia sa, „Washingtonul trebuie să înțeleagă că astfel de metode au efecte nefaste nu doar asupra parteneriatului cu Moscova, ci și asupra politicii externe și a intereselor economice ale Statelor Unite”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente