vineri, aprilie 12, 2024
AcasăsusSubvenții de până la 3.000 lei pentru firmele care repatriază lucrătorii români...

Subvenții de până la 3.000 lei pentru firmele care repatriază lucrătorii români din UE

13 parlamentari din opoziție, printre care și fostul premier Ludovic Orban și foști miniștri, au depus la Senat o propunere de lege prin care firmele românești care repatriază lucrători români din alte țări ale Uniunii Europene ar urma să primească de la statul român subvenții de până la 3.000 de lei pentru plata salariilor.

Conform propunerii de lege, se vor introduce subvenții pentru „angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, cetăţeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, din motive neimputabile lor, prin concediere”.

Subvențiile ar urma să se dea lunar, pe o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, astfel:

  • a) 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 3000 lei, în primele 12 luni;
  • b) 25% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2000 lei, în următoarele 12 luni de la împlinirea termenului prevăzut la litera a).

Angajatorii vor fi obligați să mențină raporturile de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 24 luni prevăzut mai sus.

Conform recensământului din anul 2022, aproape 6 milioane de români locuiesc/muncesc în străinătate, iar din datele neoficiale se estimează un număr şi mai mare, aproximativ 9,7 milioane – se arată în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă e abia la început și are șanse slabe de a fi transformată în lege, având în vedere că este propusă de parlamentari din opoziție.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente