duminică, mai 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSucces deplin al sătmărenilor la „ Festivalul Mărțișorului”, din Polonia

Succes deplin al sătmărenilor la „ Festivalul Mărțișorului”, din Polonia

În perioada 1-3 martie 2019, o delegație sătmăreană în frunte cu managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – Robert Laszlo a participat la festivalul „Mărțișorului” organizat în Polonia, în orașele Cracovia, și Wieliczka.

În prima seară, la spectacolul dedicat Mărțisorului ce a avut lor la Kornet Klub ”Drum Bun”, din Cracovia, prestația artiștilor sătmăreni a impresionat publicul prezent format atât din români stabiliți în Polonia cât și din polonezi.

Sâmbătă, cu prilejul inaugurării Centrului Cultural ” Mediateka” din Wieliczka, a avut loc și vernisajul expoziției dedicate Centenarului relațiilor bilaterale româno-poloneze.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul:  Artur Kozol – primarul orașului, Sabra Daici – directorul ICR din Varșovia, managerul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș – Iulian Praja, președintele Asociației româno – poloneze – Ignat Timar și președintele clubului ”Drum Bun” – Polonia,  Mihai Sowa.

Polonezii s-au arătat foarte interesați de cultura și tradițiile românești și s-au putrat discuții despre realizarea unor parteneriate culturale și mai strânse.

Primarul Artur Kozol, a dorit ca primul eveniment desfășurat în noua instituție, să fie dedicat culturii românești.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară și folk susținut de: Ansamblul ”Doruri Sătmărene”, Cătălin, Valentin și Adrian Feher, Grupul Folk ”Pro Music” din Negrești-Oaș, George Negrea și Diu Oșan. În fața unei săli arhipline.

Ansamblul Județului „Doruri Sătmărene“ a fost la înălțime, impresionând publicul prezent în număr mare. Dansatorii și soliștii vocali au prezentat diferitele dansuri și cântece din zona Codrului și Țara Oașului. Cel mai apreciat moment a fost „Jocul codrenesc”.

Artiții de la ”Pro Music” au electrizat publicul cu celebrele șlagăre internaționale iar tinerii Cătălin, Valentin și Adrian Feher au adus un strop de patriotism.

La rândul său folkistul sătmărean George Negrea, a fost apreciat, din repertoriul său nelipsind cunoscuta melodia „Țara din noi”, apreciată îndeosebi de românii stabiliți în Polonia, dar și melodiile în limba poloneză

Cele două evenimente culturale au fost apreciate de cei prezenți, ele constituind un bun prilej de a face cunoscute cultura și tradițiile românești.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente