marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSute de codreni au încins „Danțu’ la șură” la Soconzel

Sute de codreni au încins „Danțu’ la șură” la Soconzel

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, a organizat, luni 17 aprilie, în Soconzel, cea de-a X-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”.

În deschiderea evenimentului s-a inaugurat Biserica de lemn din Soconzel, realizat printr-un proiect de către Muzeul Județean Satu Mare. Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață.

Jocurile codrenești se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea și pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare și chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente