Acasă Locale Targul Ocna este orasul cu cele mai multe biserici pe cap de...

Targul Ocna este orasul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor

Târgu Ocna, oraș-stațiune cu izvoare minerale clorurosodice și sulfuroase, deține un record național: cel mai mare număr de biserici raportat la numărul de locuitori.

Potrivit agerpres.ro, în orașul cu aproape 14.000 de locuitori sunt ridicate 27 de așezăminte religioase. Cele mai multe dintre biserici au peste o sută de ani vechime, printre ele numărându-se Biserica din lemn Sfânta Paraschiva construită în 1725, Biserica-cetate Răducanu, datând din 1763 și în curtea căreia se află mormântul lui Costache Negri sau Biserica Sfântul Nicolae, din centrul localității, sfințită în 1772.

Târgu Ocna este și localitatea care are biserici situate pe trei niveluri de altitudine: 17 biserici la cota centrului orașului, trei la 560-600 de metri altitudine, situate pe Muntele Măgura și pe culmea Cireșoaia, dar și una la 240 de metri adâncime, în mina de sare, singura biserică subterană de mare adâncime din România.

„Numeroasele lăcașuri de cult din oraș reflectă tocmai intensa viață publică și suită de evenimente istorice ce s-au derulat în oraș ce a cunoscut o efervescență culturală deosebită mai bine de trei secole”, a declarat pentru sursa citată primarul din Târgu Ocna, Ștefan Silochi.

Potrivit edilului, tradiția publică continuă și în prezent atât în viața religioasă, prin ridicarea pe muntele Măgura a unei mănăstiri de maici, cât și în domeniul turismului. În localitate a fost construit recent în Parcul Năstăsache, unde se află opt izvoare termale, un complex de natație și agrement, urmând ca în viitor să fie pus în valoare și lacul format după prăbușirea tavanului unei exploatări de sare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente