Acasă Locale Targul Ocna este orasul cu cele mai multe biserici pe cap de...

Targul Ocna este orasul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor

Târgu Ocna, oraș-stațiune cu izvoare minerale clorurosodice și sulfuroase, deține un record național: cel mai mare număr de biserici raportat la numărul de locuitori.

Potrivit agerpres.ro, în orașul cu aproape 14.000 de locuitori sunt ridicate 27 de așezăminte religioase. Cele mai multe dintre biserici au peste o sută de ani vechime, printre ele numărându-se Biserica din lemn Sfânta Paraschiva construită în 1725, Biserica-cetate Răducanu, datând din 1763 și în curtea căreia se află mormântul lui Costache Negri sau Biserica Sfântul Nicolae, din centrul localității, sfințită în 1772.

Târgu Ocna este și localitatea care are biserici situate pe trei niveluri de altitudine: 17 biserici la cota centrului orașului, trei la 560-600 de metri altitudine, situate pe Muntele Măgura și pe culmea Cireșoaia, dar și una la 240 de metri adâncime, în mina de sare, singura biserică subterană de mare adâncime din România.

„Numeroasele lăcașuri de cult din oraș reflectă tocmai intensa viață publică și suită de evenimente istorice ce s-au derulat în oraș ce a cunoscut o efervescență culturală deosebită mai bine de trei secole”, a declarat pentru sursa citată primarul din Târgu Ocna, Ștefan Silochi.

Potrivit edilului, tradiția publică continuă și în prezent atât în viața religioasă, prin ridicarea pe muntele Măgura a unei mănăstiri de maici, cât și în domeniul turismului. În localitate a fost construit recent în Parcul Năstăsache, unde se află opt izvoare termale, un complex de natație și agrement, urmând ca în viitor să fie pus în valoare și lacul format după prăbușirea tavanului unei exploatări de sare.

- Advertisment -

Cele mai populare

La pescuit pe lacul din Grădina Romei

Marți, 3 august a.c., în jurul orei 17:00, mai mulți sătmăreni, adulți și copii, s-au pus să pescuiască...

Deținuții din Penitenciarul Satu Mare vor ajuta la mutarea Bibliotecii în noul sediu

Consiliul Județean Satu Mare anunță că până la sfârșitul anului, Biblioteca Județeană Satu Mare se va muta în...

Primăria municipiului Satu Mare scoate la concurs postul de arhitect șef

La sfârșitul lunii iunie a.c., Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care, speră guvernanții, să...

Unul dintre cei mai bine cotați barberi internaționali, a susținut un seminar la Satu Mare

În perioada 1 - 2 august a.c., la Satu Mare a avut loc un workshop de barbering, susținut...

Comentarii recente