miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomico-socialTășnădeanul Horațiu Buzgău dorește să-și extindă plantația de aluni cu câteva zeci...

Tășnădeanul Horațiu Buzgău dorește să-și extindă plantația de aluni cu câteva zeci de hectare

Datorită cererii mari pe piața mondială, cultura alunului de pădure este foarte atractivă pentru investitori, însă ca să devină antreprenori, în special tinerii, este nevoie de predictibilitate şi de finanţare, consideră managerul Holiv Ecoplant, Horaţiu Buzgău.

Tânărul este din Tășnad, are 25 de ani, și în urmă cu trei ani a înființat o plantație ecologică de aluni pe o suprafaţă de 46 de hectare cu cofinanţare din fonduri europene. El dorește să extindă plantaţia cu 32 de hectare în următoarea perioadă.

„Este nevoie de predictibilitate şi de finanţare, în special pentru noile întreprinderi, deoarece cultura alunului are nevoie de o investiţie consistentă în primii ani, căci roadele le vedem abia după 5-6 ani. Cine a investit de la început şi în partea de procesare, poate colectează materie primă din jur şi reuşeşte să-şi majoreze încasările mai devreme decât ceilalţi, dar este nevoie de co-finanţare, de subvenţii mai mari, de sprijin constant, pentru că la început cheltuielile sunt mult mai mari decât veniturile care se obţin din subvenţia APIA. Este nevoie de o continuitate în cadrul elaborării politicilor publice coroborate cu cele private şi de infuzie de capital, mai ales într-un moment incert ca acesta”, a spus Horaţiu Buzgău, manager al Holiv Ecoplant, pentru Ziarul Financiar.

În anul 2016 i-a venit ideea de a pune bazele Holiv Ecoplan, an în care a și început să studieze această cultură și oportunităţile care ar putea exista în partea de pomicultură. Astfel, una dintre concluziile sale a fost că România are un sol foarte bun pentru culturile de alun. Mai mult, dacă sectorul ar primi mai mulţi bani, România ar putea avansa în topul mondial al producătorilor de alune de pădure, notează Ziarul Financiar.

Pentru a înfiinţa un hectar de alune de pădure este nevoie de o investiţie iniţială de 10.000 de euro pe hectar, la care se adaugă valoarea terenului. Dacă se raportează strict la partea de plante, antreprenorul estimează un cost iniţial de 2.000 de euro pe hectar.

Managerul Holiv Ecoplant preconizează că România ar putea face agricultură de precizie în următorii cinci ani, dar e nevoie de acţiune să trecem de la deziderat la realitate.

„Teoria este bună, există instrumentele şi pârghiile necesare, dar este nevoie de acţiune, perseverenţă, consecvenţă, continuitate şi claritate în elaborarea demersurilor pentru a vorbi de rezultate bune, tangibile, cuantificabile care să sprijine activitatea agenţilor economici în piaţă”, a subliniat acesta pentru sursa citată.

Horațiu Buzgău a mai spus că 2022 este anul decontului, când prudenţa poate fi un element cheie în vederea continuării activităţii, după ce 2021 a fost anul crizelor. „Prudenţa este vitală, alături de atenţia la detalii. Decontul se va resimţi în a doua jumătate a anului, pentru că semnalele micro şi macro în direcţia asta ne îndeamnă.”

Sursa: Ziarul Financiar

Sursa foto: Facebook Horatiu Buzgau

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente