joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareTradiția Digăniei reinviată la Hodișa

Tradiția Digăniei reinviată la Hodișa

Duminică, 7 septembrie, în satul Hodișa din comuna Socond s-a reînnoit după mai bine de jumătate de secol tradiția Digăniei. Activitatea a fost organizată de către Asociația ”Codrenii”, în frunte cu inimosul fiu al satului, Ionel Costescu, președintele asociației și autorul unei valoroase monografii a satului Hodișa.

La biserica ortodoxă română din sat a avut loc o liturghie oficiată de părintele paroh Adrian Silaghi, eveniment la care au participat în număr mare, alături de săteni, fiii satului și numeroși invitați. La ora 13.30, cu toții s-au deplasat la șura lui Gheorghe Orha. Aici, Ionel Costescu a urat bun venit tuturor. A subliniat faptul că, în sfârșit, codrenii și-au scos din lăzi costumele populare codrenești și au venit în număr mare la acest eveniment. Asociația nou înființată ”Codrenii” își propune să promoveze tradițiile culturale condrenești. Asociația va avea în scurt timp și o revistă, la editarea căreia va veghea Aurel Pop de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Ionel Costescu a mulțumit presei sătmărene pentru că binevoiește să popularizeze această frumoasă tradiție. A urmat o binecuvântare la adresa asociației, care a fost rostită de părintele Adrian Silaghi.

Evenimentul de la Hodișa a fost onorat de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, însoțit de membri marcanți ai Partidului Liberal Reformator. În cuvântul său, Adrian Ștef și-a manifestat bucuria de a fi prezent la o asemenea manifestare folclorică. El a numit zona Codrului un leagăn al românismului. ”Este bine să conservăm tradițiile codrenești, Consiliul Județean Satu Mare dorește să sprijine și această manifestare culturală. Consiliul Județean și-a propus să dezvoltre infrastructura întregii zone. Politicienii promit multe, eu în schimb nu numai că promit dar mă și țin de cuvânt. De acum înainte faptele vor vorbi. Obiceiul dansului la șură trebuie păstrat. Dumnezeu să binecuvânteze Țara Codrului. Dansul la șură va face parte de acum înainte din calendarul evenimentelor culturale din județul Satu Mare”, a spus Adrian Ștef.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, a precizat că el face parte dintre aceia care dau și nu iau, ”Au luat alții, iar Victor Ponta a dat înapoi”, a precizat Mircea Govor. El a mulțumit organizatorilor pentru invitația făcută și a promis că va avea grijă de cei din zona Codrului, atâta timp cât va fi în funcție. A promis realizarea drumului către Soduba, un proiect care este deja semnat și urmează să se realizeze în curând.

A luat apoi cuvântul primarul comunei Socond, Ioan Crasnai care a mulțumit tuturor pentru prezență la acest frumos eveniment. A urat tuturor bun venit și și-a exprimat convingerea că obiceiurile codrenești vor dăinui. Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a participat drd. Aurel Pop, iar din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, dr. Viorel Câmpean.

Ionel Costescu, președintele Asociației ”Codrenii” a arătat că tot ce s-a făcut se datorează binevoitorilor. Asociația până acum în momentul de față nu a beneficiat de sprijinul autorităților. Tot el a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului. Asociația are o singură armă, tradiția lăsată de strămoși.

Alături de fiii satului au venit în frumoase costume populare codrenești ansamblurile din Homoroade, Cuța și Soconzel, acompaniate de formația condusă de Nicu Miclăuș și Ionică Hainal. Au întreținut atmosfera și membrii formației Select din Satu Mare, solist Gheorghe Botoș, clape Gabriel Răuțoiu, saxofon Horațiu Topan, vioară Alexandra Gheorghe. Solista Malvina Madar Iederan i-a invitat pe codereni să îmbrace cu curaj portul popular din Codru și i-a îndemnat la unirea eforturilor pentru promovarea tradițiilor culturale din această zonă. A solicitat mai mult ajutor din partea factorilor de răspundere. Tot ea a interpretat o frumoasă doină, cântată de strămoșii codrenilor.

Printre cei care au evoluat ca soliști îi amintim pe Alina Sabău, Cornea Mare Paulina și Denisa Costea. Dintre cei distinși cu diplome îi amintim pe Alexandra Kis, Denisa Costea, Adelina Stan, Maria Stan, Iulian Goste, Paulina Cornea, Gabriela Ferar, Viorel Sârbe, Florica Maxim.

DSC_0106 DSC_00791

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente