29.8 C
New York City
luni, octombrie 3, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareTradiții de Crăciun neobișnuite, de pe alte meleaguri

Tradiții de Crăciun neobișnuite, de pe alte meleaguri

Când vine vorba de excentricități culturale, tradițiile de Crăciun ar putea fi plasate pe primele locuri ale unui eventual clasament internațional. Deși întreaga lume a adoptat, în ultimul secol, imaginea lui Moș Crăciun și mai mult sau mai puțin din ideea de sărbători liniștite asezonate cu colinde și fapte bune, multe țări și-au păstrat și vechile tradiții legate de sărbătorile de iarnă. Vă prezentăm astăzi o parte dintre tradițiile de pe alte meleaguri pe care mulți dintre cei străini de țările respective le-ar putea considera cel puțin ciudate.

Spania – „Caganer”

În unele părți ale Spaniei se menține încă o tradiție din secolul al 18-lea specifică regiunii Catalonia. În Barcelona cea mai vândută figurină de Crăciun este așa-numitul „Caganer”.Acesta este un personaj adesea îmbrăcat în haine țărănești sau chiar o reprezentare a unei persoane publice cunoscute care … își face nevoile. Caganer a luat de-a lungul timpului numeroase forme, printre care cele mai cunoscute sunt cele ale reginelor britanice și ale președinților diverselor state (inclusiv Barack Obama). Considerate de unii drept un semn al unui simț al umorului pueril, figurinele reprezintă pentru locuitorii Cataloniei un simbol al fertilizării pământului și al prosperității și continuă si fie fabricate an de an.

Peru – lupte de stradă

Chiar dacă în ultimii ani ideea de Cărciun liniștit s-a propagat peste tot în lume, în regiunea montană Tankaya din Peru, sătenii îmbrăcați în costume tradiționale se iau la bătaie în scop ritualic. Nu se cunoaște originea exactă a tradiției, însă, potrivit sursei citate, cu siguranță ea a apărut înainte de colonialismul spaniol și are rolul de a-i ajuta pe oameni să își regleze socotelile între ei. Chiar și copiii se implică în astfel de lupte. Ritualurile sunt însoțite adesea de dansul tradițional Quechua, de muzică și de băutură. Luptele se termină când un „arbitru” desemnat decide în favoarea unuia dintre participanți.

Venezuela – trasul „sforilor”pe patine

Locuitorii din America Latină, în general, acordă o mare atenție tuturor tradițiilor creștine. Fervoarea religioasă este la cote maxime între 16 și 24 decembrie, când credincioșii venezuelani ies la slujbă. Există însă și un aspect mai puțin legat de credință în mersul lor biserică. În noaptea de dinaintea fiecărei slujbe, potrivit tradiției, copiii își leagă un fir de ață de degetul mare de la un picior și atârnă apoi capătul celălalt pe fereastră. În dimineața următoare, înainte de ora 8:00, străzile din Caracas se transformă în magistrale pietonale și găzduiesc unul dintre cele mai ciudate pelerinaje. Credincioșii își pun rolele în picioare și patinează până la biserică, trăgând ușor de toate șnururile pe care le întâlnesc în drumul lor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente