vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusTradiții și obiceiuri de Rusalii

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Localnicii din satele din Bistriţa-Năsăud respectă cu sfinţienie tradiţiile, obiceiurile şi superstiţiile din preajma sărbătorilor pentru a fi feriţi de rele, Rusaliile fiind o sărbătoare mistică, încărcată de superstiţii şi de teama oamenilor că Ielele, fiicele lui Rusalim Împărat, le pot lua minţile sau se pot răzbuna dacă nu respectă zilele de sărbătoare.

Oamenii strâng plantele de leac, fac descântece pentru a fi feriţi de răutatea Ilelelor şi dau uşile cu usturoi pentru a alunga spriritele rele.

“Rusaliile sunt un vechi obicei roman – Sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, obicei care a fost preluat de creştini. Se spune că persoanele care nu ţin sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsite de Iele, numite şi Rusalii, femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împărat şi spirite malefice, care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor şi încep să facă necazurile oamenilor. Se mai spune că persoanele care dorm în noaptea de Rusalii sub cerul liber sau dacă se duc la fântână vor cădea sub puterea Ielelor. Nu este de dorit ca în noaptea de Rusalii să fii nici la răscruce de drumuri, nici la marginea pădurii, nici în munţi şi nici pe malul întunecat al apelor, căci sunt au mari şanse de a surprinde dansul Ielelor şi de a-ţi pierde minţile. Încă din timpuri străvechi hora Ielelor este una de temut, dacă sunt provocate sau dacă dansul lor este privit, se răzbună pe vinovat luându-i minţile. În vremuri străvechi, bărbaţii care umblau singuri de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau fire de busuioc pentru a se proteja. O altă tradiţie spune că nu este bine să mergi la scaldă în ziua de Rusalii întrucât Rusaliile sunt zânele apelor, aşa că este pericol mare de înec. Nu este bine nici să lucrezi în această zi pentru că atragi asupra ta mânia Rusaliilor, nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente