29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăsusTraian Băsescu: România va susține până la capăt integritatea teritorială a Republicii...

Traian Băsescu: România va susține până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova

România va susține până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat, miercuri, președintele Traian Băsescu, la întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu elevi ai Liceului cu predare în limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol.

„Vreau să vă spun că sunt la curent, cum sunt convins că sunteți și voi, cu votul de azi din parlamentul Transnistriei, așa-zisul parlament al așa-zisei Transnistria. România va susține până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova. În orice caz, după evoluțiile care suntacum, ne dăm seama că trebuie să facem mai mult pentru toți cei care continuă să se autodenumească români și locuiesc în Transnistria, trebuie să facem mai mult pentru toți cei care înțeleg că limba română este limba lor. Vă asigur că vom face mai mult” , le-a spus el elevilor care au fost primiți în vizită la Palatul Cotroceni.

„Eu vă mulțumesc mult că vă bucurați să veniți în România. Vă asigur că ne uităm cu multă simpatie la lupta voastră de a păstra limba română, lupta dascălilor și a părinților voștri care, în condițiile din Transnistria încă au curaj și determinare să vă creeze condiții să învățați într-un liceu cu limbă de predare română”, le-a spus el tinerilor.

Pe de altă parte, șeful statului a arătat că, spre marea sa satisfacție, acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va fi redactat ca limbă oficială, în limba română, în baza hotărârii Curții Constituționale din Moldova.

Directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, care a participat și el la întâlnirea cu șeful statului, a declarat că școlile românești din regiunea de est a Republicii Moldova din orașul Tighina au trecut și trec prin „grele încercări”.

„Este greu, dar este onorant să lupți pentru limbă, pentru istoria neamului, pentru acești copilași care să aibă viitor”, a menționat el, adăugând că România și românii au fost tot timpul alături de cetățenii Republicii Moldova.

„Datorită dumneavoastră, datorită României, datorită UE și luptei profesorilor, părinților, elevilor am putut și putem să rezistăm acolo, în condiții extreme”, a spus acesta.

În cadrul întâlnirii, președintele Traian Băsescu i-a invitat pe elevii care l-au vizitat să participe la tabăra tradițională de la Sulina sau de la Eforie, dându-le asigurări că se va întâlni cu ei și acolo.

La finalul întâlnirii, președintele Traian Băsescu s-a fotografiat alături de cadrele didactice și de elevii de la Liceul „Lucian Blaga”.

De asemenea, șeful statului a primit din partea uneia dintre profesoare un tablou desenat de un copil, reprezentând o palmă ținând un tricolor și un porumbel alb.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federației și președintele Vladimir Putin în vederea recunoașterii independenței regiunii transnistrene și alipirii la Rusia.

Solicitarea va fi expediată și la ONU și OSCE.

O delegație a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma să meargă joi într-o vizită la Moscova, pentru a-i transmite președintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîșkin, solicitarea în vederea recunoașterii independenței regiunii transnistrene și alipirii la Rusia, relatează Europa Liberă online.

2 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente