Trecând peste anecdoticul ei macabru, știrea alegerii primarului de la Deveselu, mort – în ziua alegerilor deja de zece zile – are o puternică încărcătură simbolistică. Cât ai clipi, umoriștii de sezon au și făcut câteva glume pe marginea acestui insolit eveniment, că ar fi fost votat pentru că numai un primar mort, nu mai poate fura, ori că într-un candidat PSD nu poți avea încredere, decât dacă e mort sau că e un primar țeapăn.
De veseli ce sunt, cei din Deveselu au trecut peste amănuntul că dom primar nu mai are cum să-și exercite atribuțiile, așa că l-au vota masiv și acesta a câștigat alegerile din mormânt. Astfel că alegerile acestea inutile vor fi repetate. Desigur, distracția asta va fi plătită tot din banii noștri!
Parcă și văd că unii vor sări să spună că în general, alegerile sunt inutile, că, vorba lui Mark Twain, dacă votul nostru ar putea schimba ceva, demult alegerile ar fi fost interzise. Mai sunt și dintre aceia, care spun că nu văd absolut nimic normal, să votezi un primar mort, de vreme ce atâția și atâția primari au fost ani la rândul, la primărie ca și cum ar fi fost morți.
Și episodul funerar de la Deveselu, cum spuneam, este cât se poate de sugestiv. Acest comportament, aproape ritualic este un barometru al nebuniei și absurdului în care trăim. Este imaginea elocventă a zădărniciei, a deșertăciunii, a unui mecanism avariat și totuși periculos. Pentru că, problema cea mai mare nu este aceea că un candidat este mort, mai trist e faptul că voturile sunt moarte și ele, că de treizeci de ani, milioane de oameni au votat aiurea, desigur, vorba lui Marcel Ciolacu, poporul are întotdeauna dreptate și sunt convins că se gândea la aceea parte a poporului, care votează irațional și cu îndârjire PSD. Și aceste milioane de voturi moarte, au îngropat România până la gât.
Alegătorii din Deveselu, nu au făcut altceva decât să transpună în fapte o amară metaforă care bântuie societatea noastră de atâtea decenii încoace. După cum se vede, voturile neantului sunt mai tari chiar decât moartea.
Adrian Lupescu