Acasă sus Transportatorilor li se va returna 4 eurocenți pe litrul de motorină

Transportatorilor li se va returna 4 eurocenți pe litrul de motorină

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Ordonanța de Urgență pentru completarea articolului 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Actul normativ adoptat astăzi prevede returnarea a 4 eurocenți pe litrul de motorină, din acciza suplimentară aplicată de la 1 aprilie, pentru operatorii licențiati în Uniunea Europeană de transport persoane și marfă.

Prin adoptarea acestei măsuri, Guvernul sprijină transportatorii licențiați care realizează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de autovehicule cu o greutate autorizată de cel puțin 7,5 tone, precum și transport de persoane, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 2007/46/CE.

“Am definitivat acest act normativ în urma consultărilor avute cu asociațiile operatorilor de transport rutier.  Vom continua consultările pentru a stabili o modalitate cât mai clară și mai simplă de aplicare a acestei Ordonanțe. Măsura va contribui la combaterea evaziunii fiscale întrucât vor avea posibilitatea să recupereze o parte din acciza suplimentară doar operatorii de transport care vor dovedi cu documente că au cumpărat motorină în mod legal“,  a afirmat ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Măsurile instituite conform actului normativ  se acordă cu respectarea procedurilor specifice în domeniul ajutorului de stat. Ordonanța adoptată astăzi de Guvern acordă operatorilor economici de transport care se încadrează în categoriile menționate, licențiați în Uniunea Europeană, posibilitatea recuperării unei părți din acciza suplimentară aplicată de la 1 aprilie, pentru motorina achiziționată după  intrarea în vigoare a actului normativ și până la data de 31 martie 2019.

Această măsură are avizul Consiliului Concurenței și acordul de principiu al Comisiei Europene.

Condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard de accize  și nivelul de accize diferențiat  prevăzut la alin.(6), către operatorii economici licențiați în Uniunea Europeană, se stabilesc ulterior prin hotărâre a Guvernului.

În vederea finalizării unor proceduri cât mai simple , va fi constituit un grup de lucru din care vor face parte reprezentanți ai ministerelor implicate în aplicarea acestei măsuri, precum și ai asociațiilor de transport rutier.

- Advertisment -

Cele mai populare

Medicii infectați,fug din spital

Trei cadre medicale infectate cu coronavirus, internate la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Târgu Jiu, au fugit din unitatea...

USR PLUS sfidează ceremonia de investire

În ultimele zile s-a întâmplat un fenomen ciudat. În mai multe zone ale țării, în număr mare și în unele cazuri în...

Noul Model Tesla trimis către Europa

Tesla Motors a trimis un prim transport către Europa de la fabrica din Shanghai care produce din 2019. Mașinile au fost trimise...

Medicina-forță morală dominantă în controlul societăților

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, ridică probleme etice importante legate de medicină și actuala pandemie într-un comentariu publicat pe blogul...

Comentarii recente