sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăLocaleTrei persoane au fost rănite grav în urma unor accidente rutiere

Trei persoane au fost rănite grav în urma unor accidente rutiere

politie-accident-casa-sfatului-brasovTrei accidente grave de circulație s-au produs marți, 2 iulie a.c., în județul nostru, polițiștii concluzionând că acestea au avut drept cauze neacordarea de prioritate și neadaptarea vitezei la condițiile de drum.

Un prim eveniment rutier s-a produs marți dimineața, înainte de ora 07.00, la intersecția Străzilor Bradului cu Platanului din municipiul Satu Mare. Augustin L., de 72 de ani, aflat la volanul autoturismului, nu a respectat semnificația indicatorului „Oprire” și a intrat în coliziune cu mașina condusă de Giani C., de 25 de ani, din Mehedinți. Surprins în urma impactului a fost un biciclist de 57 de ani, Ioan C., din Satu Mare, care oprise regulamentar la indicator. Biciclistul a fost transportat la spital, suferind leziuni grave.

După alte câteva ore, la 11.00, un nou accident a fost sesizat polițiștilor Biroului Rutier, de această dată fiind rănită grav o sătmăreancă de 42 de ani. Eszter K. traversa Strada Mihai Viteazul prin loc marcat și semnalizat cu indicatoare rutiere, când a fost accidentată de autoturismul condus de Mihaela P., de 43 de ani, ce nu i-a acordat prioritate de trecere.

Și în acest caz, victima accidentului, suferind leziuni grave, a fost transportată de urgență la spital.

Marți seara, după ora 22.00, un nou eveniment rutier s-a produs pe DC 33, în afara localității Beltiug. Istvan R., de 39 de ani, conducând autoturismul pe o porțiune de drum cu denivelări, nu a adaptat viteza la aceste condiții și a pierdut controlul asupra direcției de mers, răsturnându-se cu mașina în șanț. În urma accidentului a fost rănit grav Csaba U., de 35 de ani, care era pasager în autoturism.

În toate cazurile, șoferilor implicați în evenimentele rutiere le-au fost recoltate probe biologice pentru a se putea stabili o eventuală alcoolemie, polițiștii continuând cercetările.

Pornind de la acest cazuri concrete, în care mai multe persoane au căzut victime ale unor accidente grave de circulație, Poliția Rutieră vă recomandă :

În caz de trafic aglomerat:

Adoptați o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare și să evite efectuarea depășirilor care, în condițiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcați la volan, dacă ați consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reținut fără drept de circulație.

Respectați regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Circulați cu viteză adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule.

Respectați-vă partenerii de drum, păstrați-vă calmul și nu uitați politețea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracțiune de secundă, moment în care pot apărea ațipirea și, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleșeală, clipire frecventă, încețoșarea privirii) trebuie să întrerupeți călătoria și să parcați autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniți-vă până la refacerea totală a capacităților psiho-motorii necesare conducerii în siguranță.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenție deosebită necesită și sistemul de ventilație-dezaburire a parbrizului și luneta mașinii care trebuie să funcționeze foarte bine.

Și pietonilor li se recomandă să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiții de siguranță.

Pe timp de vreme caniculară:

Planificați pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 –18.00 și nu consumați sub nicio formă băuturi alcoolice.

Posesorii de permis de conducere cu afecțiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunțe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menționat.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceștia să fie protejați de razele directe ale soarelui.

În cazul în care autovehiculul a fost staționat la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranță a unui autovehicul.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului și hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staționarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului și, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire și uzură al acestora și al racordurilor, precum și verificarea instalației de climatizare.

Adaptați viteza autovehiculelor la condițiile meteo-rutiere și păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părții carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenței pneurilor și implicit în creșterea spațiului de frânare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliția rutieră dispune parțial sau total restricționarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectați în totalitate semnalele și indicațiile polițiștilor de deviere a traficului rutier.

Conduceți cu multă atenție și răbdare!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente