Acasă Locale Stiri Satu Mare TVA la pâine riscă să revină la 24%

TVA la pâine riscă să revină la 24%

TVA de 9% la pîine este o măsură temporară, ale cărei efecte urmează să fie analizate la un an de la introducere, adică în mai puțin de o lună. Dacă impactul nu este pozitiv, cota riscă să revină la 24%. Ministrul Finanțelor mizează pe înregistrarea mai multor firme în domeniu, astfel încât să scadă evaziunea. Datele de la Registrul Comerțului, obținute de Capital, arată, însă, că numărul companiilor din domeniu este mai mic, acum, decât era la 1 septembrie 2013, când a fost diminuată TVA.

Recent, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu spunea că au apărut mai multe firme în domeniul panificației și că datele pe trei luni arată bine. Potrivit statisticii Registrului Comerțului, însă, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 și 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633, în prezent, în timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837.
„Răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pîine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafață”, a spus Petrescu, precizând că se va analiza o eventuală extindere a cotei reduse și pentru alte sectoare alimentare, cum ar fi carnea.

Diminuarea TVA la pîine este o măsură temporară care trebuie să demonstreze că are efecte benefice privind combaterea evaziunii fiscale. Unul dintre indicatorii, luați în calcul de la început de guvern și invocat apoi atât de premierul Victor Ponta, cât și de ministrul Petrescu, este creșterea numărului de firme care se vor înregistra ca plătitoare de TVA din zona panificației. Evaziunea din acest sector este evaluată la 70%, pierderile la buget fiind aproximate la jumătate de miliard de lei.

FMI nu a agreat reducerea TVA, al cărei impact bugetar a fost prognozat de Finanțe la 350 milioane lei pentru 2014. La momentul introducerii cotei de 9%, guvernul a crescut accizele pentru a compensa golul de încasări. Reprezentanții FMI au spus că măsura va fi analizată și, în cazul în care nu are succes, se va renunța ea.

„Din septembrie 2013, am redus temporar TVA pentru produsele de panificație la 9% și am identificat măsuri în domeniul accizelor care să compenseze deficitul bugetar. Am inițiat o analiză de impact a măsurii și vom oferi datele cerute privind plățile de TVA, inclusiv numărul de plătitori de TVA înregistrați în acest sector pentru a evalua progresele în procesul de conformare la plată. În 2014, vom evalua eficiența măsurii și vom decide dacă se va aplica permanent. Vom pregăti o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate și un nou sistem de evaluare care va introduce principiul folosinței, dar care să se axeze pe proprietar ca principal contribuabil”, arată Minsiterul de Finanțe în Memorandumul cu FMI din primăvară, la capitolul politica fiscală în 2014.

Acordul cu FMI este, în prezent, „staționar”, după cum s-a exprimat guvernatorul Mugur Isărescu. În primăvară, guvernul a suspendat acordul, după ce echipa FMI nu a fost de acord cu cifrele prezentate de guvern privind impactul scăderii CAS.

Pe de altă parte, industria de panificație apreciază măsura, mai ales că marjele de profit în domeniu sunt, de regulă, mici. Potrivit Rompan, reducerea TVA la pâine a determinat o creștere a producției fiscalizate cu 20% la pâine.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente