joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleTVA-ul la paine ar putea fi redus din septembrie dupa rectificarea bugetara

TVA-ul la paine ar putea fi redus din septembrie dupa rectificarea bugetara

376259301_fe47db7f19_bGuvernul va efectua la sfârșitul lunii iulie prima rectificare bugetară din acest an, prin care se speră că vor fi asigurate fonduri care să facă posibilă reducerea TVA la pâine, măsură care ar putea fi însă aplicată, probabil, doar din luna septembrie, potrivit premierului Victor Ponta.

„Eu sunt optimist că una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scăderea TVA pe tot lanțul la pâine, sunt optimist – vedeți cum spun, ca să nu se supere ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului – că la rectificarea care va avea loc în această lună vom putea să ne ținem de cuvânt”, a spus Ponta la Antena 3.

El a precizat însă că reducerea TVA la pâine, anunțată inițlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicată nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevăzută să fie efectuată la 30 iulie, ci „probabil 1 septembrie, dacă totul este foarte bine”.

Premierul a explicat totodată că este necesar să existe și o opinie favorabilă din partea FMI.

În luna mai, premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată 250 milioane lei, Fondul Monetar Internațional transmițând Guvernului să aloce acești bani din altă parte și să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.

El arăta că reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanțul și că proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie.

Un document al Ministerului Finanțelor redactat în primăvara acestui an arăta că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ și, deși „cel puțin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, preciza însă atunci că TVA va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, deoarece reprezintă un angajament politic al USL, și că documentul în care se arată că nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură este un document intern, dar că sursele de compensare pot fi totuși asigurate printr-o „îmbunătățire a colectării”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente