luni, iunie 17, 2024
AcasăLocaleNationaleTVA va scădea la 9 la suta, cel mai probabil, și în...

TVA va scădea la 9 la suta, cel mai probabil, și în sectorul cărnii

TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, și în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu. „Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul și măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificație. Decizia viitoare privind reducerea TVA și la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii și veniturile bugetare”, a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni.

El a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale și nereale și producția la negru din România. „Din cifrele noastre reiese că situația este destul de gravă. După creșterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne și produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a adăugat Irimescu.

Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii și produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro. Reprezentanții investitorilor români, reuniți în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar și reducerea taxei la 9% și la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la pâine este o măsură marginală, fără efecte importante în economie.

La sfârșitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creșterea tot din septembrie a accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux.

Potrivit premierului Victor Ponta, reducerea TVA la pâine ar putea fi extinsă, anul viitor, și la alte alimente.

8 COMENTARII

  1. Avand in vedere ca multi mananca carne este o idee ft buna. Dar speram sa nu fie cv temporar si sa vina cu ceva si sa le majoreze again

  2. Pai din punct de vedere explicativ ii foarte bun,pentru ca is explicate amanuntit fiecare schimbare alea alea, dar daca chiar s`ar pune in aplicare ceea ce scrie acolo ar fi ideal,insa din pacate is doar promisiuni,care niciodata nu vor fi indeplinite….

  3. reducerea TVA atunci va fi bine primita daca si la preturile de vanzare catre populatie va scadea cu cel putin 12-15%!

  4. Astea is vrajeli. TVA se scade la toate tarile din UE. Deci nu-i o initiativa a guvernului, e o chestie impusa de Uniune… ba fratilor… si Ungaria va scadea si alte tarii… deci ??? Despre ce vb aici? :))) Hai sictir.

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente