Acasă Locale Stiri Satu Mare Ucenicia la locul de munca

Ucenicia la locul de munca

Ucenicia la locul de munca este o activitate de formare profesionala, ce se realizeaza in baza unui contract de munca de tip particular.

Se incheie pe durata determinate, prin care, ucenicul, se oblige sa se pregateasca professional si  sa munceasca pentru si sub autoritatea unui angajator, care se obliga  sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale.Contractul se incheie in forma scrisa ,in limba romana si se inregistreaza in termen de 20 de zile la Inspectoratul Judetean de Munca.

Durata contractului de munca depinde de nivelul de calificare  pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si nu poate fi mai mare de 36 de luni si mai mic de 12 luni.

Poate fi incadrat ucenic orice persoana fizica cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani si care nu detine o calificare pentru ocupatia  in care se organizeaza  ucenicia la locul de munca.Poate fi incadrat ca si ucenic si o persoana de 15 ani cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Cetatenii straini sau apatrizii care au permis de munca in Romania pot sa fie ucenici.

Documentele necesare pentru incheierea contractului de ucenicie la locul de munca sunt:

_actul de identitate ,in original si in copie;

_certificatul de

nastere, in original si copie

_copii legalizate ale actelor de studii;

_certificat

medical care atesta faptul ca este apt pentru prestarea muncii in care se organizeaza ucenicia;

_acordul scris al parintilor sau, dupa caz, al al reprezentantului legal pentru persoanele care au varsta de 15 ani.

Ocupatiile in care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea ocupatiilor din Romania. Formarea profesionala a ucenicului ,cuprinde pregatirea teoretica si pregatire practica sau numai regatire practica. Timpul necesar pregatirii teoretice a ucenicului este inclus in programul normal de munca .La finalizarea programului dobandeste  un certificate de competente profesionale.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bravo Romania!Munții Cernei,in turismului european

Asociaţia Montană Carpaţi anunță că a finalizat proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munții Cernei, “City Break în munţii Cernei”.

Fonduri Europene pentru IMM

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM: domeniile eligibile și grila de punctaj la proiecte Ministerul Fondurilor Europene...

PNL obține victoria primăriilor

Galben predomină țara și orașul obtinând un scor istoric după mulți ani de efort și munca.PNL este câștigător al alegerilor locale din...

Vor încă un scrutin

Doi candidaţi din comuna Orţişoara din judeţul Timiş, au obţinut acelaşi număr de voturi, astfel că în această localitate urmează să fie...

Comentarii recente