Acasă Locale Stiri Satu Mare UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în CAREI

UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în CAREI

eminescu

Pe zi ce trece , e tot mai greu pentru membrii UDMR Carei împreună cu președintele lor , primarul Kovacs Jeno, să disimuleze dorința de a conviețui civilizat în orașul multietnic CAREI. Din reflex  poate sau doar  din șovinism, se opun oricărui proiect care vine din partea consilierilor români, mai ales când este vorba despre amplasare de busturi ale personalităților românești atât locale cât și nationale. Nimic nu este sfânt pentru ei când vine vorba de nevoile spirituale și culturale ale comunității românești!

Calcă în picioare  și găsesc chiar si explicatii care să te convingă de necesitatea acceptării călcării noastre în picioare când vine vorba de solicitarea aprobării amplasării vreunui bust românesc oriunde înafară de vecinătatea Monumentului Ostașului Român. Că doar grupurile  locale de pe rețelele de socializare sunt pline de afirmații de genul…  “orașul e maghiar si singurul pământ românesc  din oraș e în jurul monumentului…”.

In totală concordanță cu aceste afirmații, consilierii UDMR au votat astăzi, la ședinta CL, împotriva amplasării în Carei a bustului lui Mihai Eminescu, poetul național al României.  In sala de ședinte nu au fost reprezentanți ai presei  sătmărene de limba română  și nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a interventiei primarului Kovacs. Până și cameramanul care a filmat pentru Buletin de Carei a fost întâmpinat  de primar cu ….”nu v-am spus că nu trebe să veniti astăzi?“.  Din păcate nu este pentru prima dată când primarul procedează de o asemenea manieră.

Acestea sunt conditiile în care se desfășoară la Carei ședintele de Consiliu Local. O atitudine dictatorială , de tip cizmă pe gât, care îngrădește dreptul la libera exprimare si instituie a atmosferă de teroare si de opacitate din partea administrației locale care încearcă să își protejeze afacerile oneroase.

Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului național Mihai Eminescu în parcul din fața tipografiei,  ce adăposteste și alti scriitori maghiari , sunt  mai mult decât puerile și se referă  la faptul că nu a fost menționat materialul din care va fi realizat acesta.

Deranjat de faptul că  liberalul Adrian Bucureștean a readus în atentia consilierilor faptul că si acum un an înainte de a refuza amplasarea busturilor lui Ionel Brătianu si regele Ferdinand a  fost solicitată o amânare pentru discuții pe îndelete,  primarul Kovacs răbufnește si dezvăluie  că de fapt sunt deranjati de alăturarea acestuia celorlalte busturi maghiare din  parc…” cum pot să pun 3 statui unul lângă altul, e o aberație…nu e treaba consilierilor să decidă aceste treburi…Nu se poate monta acolo fără să spună un specialist….”.

Proiect de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului scriitoarei Otilia Marchiș în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, în apropierea bustului scriitoarei Kaffka Margit, prietena sa din copilarie si adolescenta, a fost amânat pentru o  dată viitoare pentru ca să fie specificat materialul din care va fi realizat și schița finală. Gogrița e pentru cine nu știe că există realizat de aproape un an bustul regelui Frrdinand și încă UDMR nu a fost deacord cu amplasarea sa în orașul în care și românii plătesc taxe și impozite.

Desi consilierii initiatori au specificat ca bustul va fi din bronz si va fi de aceiasi marime ca cel al scriitoarei Kafka Margit,  consilierii majoritari au fost de neînduplecat. Nu acelasi lucru s-a întâmplat la amplasarea bustului grofului Karolyi,  unde nu a fost necesară în momentul aprobării nici schița si nici materialul din care va fi realizat. Aceste solicitări sunt  rezervate și necesare doar în cazul consilierilor români din municipiul Carei!

Consiliera Venig a afirmat chiar că nu a reusit să identifice locul amplasării din schița prezentată desi acesta era marcat cu un pătrat.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului poetului Mihai Eminescu în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, pe locul marcat in schita atasata proiectului, in parcul din fata tipografiei Carei,  nu a fost nici măcar amânat ci consilierii UDMR au votat în bloc împotrivă, împreună cu cei 4 consilieri care spun că sunt de la FDG  deși au candidat pe listele UDMR.
Municipiul Carei,  renumit altădată pentru linistea si frumusetea sa, a  fost transformat de actuala administratie locală în posesiune UDMR unde  colaborarea înseamnă , în viziunea primarului,  supunere oarbă.
De  Dragobete, consilierii UDMR au făcut românilor careieni o declarație de dragoste cu titlul JOS EMINESCU din CAREI!
Daniela ciuta
- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente