Acasă Locale Stiri Satu Mare UE a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei - diplomați

UE a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei – diplomați

Uniunea Europeană a aprobat luni o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, însă a precizat că punerea în aplicare a acestor sancțiuni ar putea fi amânată câteva zile, pentru a da timp Moscovei să-și continue eforturile de pace, au anunțat diplomați.

„Luând în considerare situația pe teren, Uniunea Europeană este pregătită să revină asupra acestor noi sancțiuni în totalitate sau parțial”, a reiterat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la sfârșitul unei reuniuni extraordinare, la Bruxelles.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE au fost convocați pentru o reuniune extraordinară luni la ora 16.00 GMT (19.00 ora României) cu privire la sancțiunile economice împotriva Rusiei, în absența unui acord unanim al celor 28 de membri.

Această nouă serie de sancțiuni, finalizată vineri de către ambasadorii UE, include atât măsuri consolidate privind accesul pe piețe de capitaluri, apărare, bunuri cu dublu uz civil și militar și tehnologii sensibile, cât și o nouă listă cu nume de persoane vizate de o blocare a averii și interdicția de a le fi emise vize europene.

De asemenea, noile sancțiuni trebuie să restrângă accesul la piețele de capital pentru marile companii petroliere rusești Rosneft și Transneft, precum și activitățile petroliere ale gigantului Gazprom.

Duminică, Rompuy a declarat că UE este „pregătită să revină” asupra acestor noi sancțiuni dacă încetarea focului în estul Ucraine este „durabilă”.

„Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, am adoptat sancțiuni în mai multe faze. La ultimul Consiliu European (pe 30 august), am accelerat, iar acest lucru s-a concretizat săptămâna trecută. Luni, acest lucru va fi aprobat în mod oficial de către șefii de guverne”, a afirmat el.

Cehia și Slovacia s-au opus, săptămâna trecută, unei înăspriri prea accentuate a sancțiunilor, dar guvernele lor s-au declarat mulțumite sâmbătă de setul de măsuri aprobate în ziua precedentă.

Rusia a avertizat sâmbătă că va reacționa în cazul în care UE îi va impune noi sancțiuni.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente