Acasă Sanatate Uleiul de cătină plin de beneficii pentru sănătate

Uleiul de cătină plin de beneficii pentru sănătate

Se pare că uleiul de cătină îmbunătățește sănătatea pielii, prevenind uscarea, favorizând elasticitatea și reducând inflamația.

Uleiul de cătină este folosit din vechime ca remediu natural, potențialele beneficii mergând de la regenerarea pielii până la protecția împotriva ulcerului gastric și susținerea sănătății inimii.

Uleiul de cătină este bogat în diverse vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși benefici¹: semințele și frunzele de cătină sunt bogate în quercetină, un flavonoid asociat cu scăderea tensiunii arteriale și cu un risc redus de boli de inimă, iar fructele conțin potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor, precum și folat, biotină și vitaminele B1, B2, B6, C și E. 

Beneficiile uleiului de Cătină

Compușii din uleiul de cătină pot îmbunătăți sănătatea pielii atunci când uleiul este aplicat direct sau dacă este administrat sub formă de suplimente alimentare. Studiile în eprubete și pe animale arată că acest ulei poate contribui la stimularea regenerării pielii și la vindecarea mai rapidă a rănilor. 

În mod similar, studiile efectuate pe animale au arătat că uleiul de cătină poate contribui, de asemenea, la reducerea inflamației după expunerea la razele ultraviolete, protejând pielea împotriva deteriorării cauzate de soare.

Cercetătorii consideră că ambele efecte pot proveni din conținutul de grăsime Omega-7 și Omega-3 din cătină. Într-un mic studiu² de șapte săptămâni pe 11 bărbați tineri, un amestec de ulei de cătină și apă aplicat direct pe piele a stimulat elasticitatea acesteia mai bine decât un placebo.

Există, de asemenea, unele dovezi că uleiul de cătină poate preveni uscarea pielii și contribuie la gestionarea degerăturilor și escarelor. Sunt necesare, însă, studii mai extinse cu subiecți umani pentru a susține aceste concluzii.

Uleiul de cătină poate ajuta corpul să se protejeze împotriva infecțiilor. Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului ridicat de flavonoide din acest ulei. Flavonoidele sunt compuși vegetali benefici care pot întări sistemul imunitar, crescând rezistența în fața bolilor.

Într-un studiu în eprubetă, uleiul de cătină a împiedicat dezvoltarea bacteriilor precum E. Coli, în altele, a oferit protecție împotriva gripei, herpesului și HIV. Lipsesc, însă, studiile pe subiecți umani, care să întărească aceste concluzii.

Se pare că uleiul de cătină poate contribui, de asemenea, la menținerea ficatului sănătos. Acest lucrue datorează faptului că acest ulei conține grăsimi bune, vitamina E și carotenoizi, toate acestea având capacitatea de a proteja celulele hepatice de daune.

Într-un studiu, uleiul de cătină a îmbunătățit semnificativ markerii funcției hepatice la șobolani cu leziuni hepatice, iar într-un alt studiu, persoanelor cu ciroză – o formă avansată de boală hepatică – li s-au administrat 15 grame de extract de cătină sau un placebo de trei ori pe zi timp de șase luni. Cei din grupul cu extractul de cătină și-au crescut semnificativ markerii sangvini ai funcției hepatice față de cei cărora li s-a administrat placebo.

În alte două studii, persoanele cu boală hepatică nealcoolică³, cărora li s-au administrat 0,5 sau 1,5 grame de cătină de 1-3 ori pe zi, au observat o scădere a nivelului colesterolului din sânge, al trigliceridelor și al enzimelor. Deși aceste efecte par promițătoare, sunt necesare studii mai elaborate pentru a enunța concluzii ferme.

Studiile pe animale arată că uleiul de cătină poate contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină. Un mic studiu efectuat pe participanți umani remarcă faptul că uleiul de cătină poate ajuta la minimizarea vârfurilor de zahăr din sânge după o masă bogată în carbohidrați.

Deoarece creșterile frecvente pe termen lung ale glicemiei pot crește riscul de diabet de tip 2, prevenirea acestora ar putea reduce riscul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a valida acest beneficiu al uleiului de cătină.

Compușii prezenți în uleiul de cătină pot ajuta la combaterea cancerului, efectul protector datorându-se flavonoidelor și antioxidanților. De exemplu, cătina este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la neutralizarea celulelor canceroase. Carotenoizii și vitamina E pot avea, de asemenea, un efect anticancerigen.

Uleiul de cătină poate fi folosit ca atare pe piele sau se administrează intern conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului. Având în vedere că fructul de cătină se folosește în alimentație, și uleiul de cătină are un profil bun de siguranță. Nu se știe dacă uleiul de cătină este sigur de utilizat intern pentru femeile însărcinate sau care alăptează, așa că e mai bine să fie evitat de către acestea.

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Ciucă – desemnat pentru funcția de premier

Nicolae Ciucă este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de premier, propunerea a fost acceptată și de președintele...

Legea consumatorului vulnerabil explicată de liderii PNL Satu Mare

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 21 octombrie 2021, la sediul Partidului...

Austria a donat României medicamente pentru tratarea bolnavilor COVID aflați în stare gravă

România a primit 1.075 de cutii cu diferite tipuri de medicamente utilizate în tratarea pacienților grav bolnavi...

Noi restricții începând de luni. Iohannis: Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă!

La finalul ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, cu premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei...

Comentarii recente