joi, iulie 18, 2024
AcasăPoliticaNationalUn an de guvernare USL: 10 regrese economice

Un an de guvernare USL: 10 regrese economice

Într-un an de zile, Ponta ne-a arătat ce înseamnă guvernul condus de el: incompetență în formă agravată, performanță zero, clientelă politică recompensată cu locuri de muncă în organismele guvernamentale, lipsă de transparență a instituțiilor publice, economie sugrumată.

andreea_vassRaportul USL la un an de guvernare este elocvent: promisiunile au devenit minciună, iar viitorul este incert. Economia noastră este crăpată sub povara incompetenței USL, la fel cum pământul României este crăpat de secetă.

Economia de piață înseamnă libertate. Astăzi, în România trăim să vedem cum economia moare sub ochii noștri. Atitudine! Implicare! Oamenii de afaceri nu trebuie să mai fie înfricoșați. Trebuie să li se audă glasul alături de opoziție.

Loviturile aplicate mediului de afaceri au culminat cu:

·       taxarea inflației (la diferențele din reevaluare, amortizarea nu este deductibilă);

·       impozit pe pierdere prin introducerea acelui 3% pe cifra de afaceri la microîntreprinderi;

·       introducerea impozitului pe subvenția agricolă.

Expresia „bilanţ negru” este prea blândă fiindcă situaţia în sine ar putea fi un stimul. Avem de-a face cu neputinţă în formă agravantă. Acest guvern „a suspendat” România. România stă încremenită la televizor şi se-ntreabă: ce ne mai aşteaptă? Ponta suspendă orice activitate economică. Prinde orice mişcă bine, încurajator şi transformă în taxă, impozit – eternizează totul în încremenire.

Economia astăzi a devenit înspăimântător „de stat”. A Statului degeaba şi a incompetenţei. Ponta a sugrumat orice activitate profitabilă. Cifrele vorbesc. Cifrele vorbesc şi despre altceva: laşitate în a găsi soluţii. Iata cele 10 regrese cu care România se confruntă astăzi, după un an de guvernare USL:

1. USL a promis „un milion de locuri de muncă”, dar în realitate ocuparea a scăzut, iar şomajul a crescut. Populaţia ocupată reprezintă doar 59,3% din populaţia totală în vârstă de 15-64 ani la sfârşitul anului 2012, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de trimestrul al doilea al anului trecut.

Numărul şomerilor înregistraţi la ANOFM a crescut drastic, cu aproape de 70.000 de persoane (15,6%) de la sfârşitul lunii aprilie 2012 până în prezent. Rata şomajului înregistrat a fost în creştere continuă începând din luna iunie 2012 şi până în luna ianuarie 2013.

Chiar astăzi, administratorul judiciar al companiei Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că vor fi concediați 900 de angajați ai companiilor Oltchim și Arpechim. În plus, numărul fimelor care au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an a crescut la aproape 4.500. Deci, încă o minciună marca USL: promite locuri de muncă, dar în realitate acestea dispar pe zi ce trece.

Aproximativ 19.000 de oameni sunt trimiși în concediu forțat pentru două săptămâni, începând cu 1 mai 2013, la Complexul Energetic Oltenia pentru prima data după 15 ani. Alți 900 vor fi dați afară de la Oltchim și Arpechim începând de săptămâna viitoare.

Angajații de la Oltchim sunt de la începutul anului în grevă și proteste la adresa actualului guvern. Angajații companiei Mechel Câmpia Turzii au protestat pentru că nu și-au primit salariile.

Aproximativ 80 de ONG-uri au organizat proteste împotriva exploatării gazelor de şist. Cercetătorii au ieșit în stradă pentru că le-a fost tăiată finanțarea proiectelor. Instructorii auto au protestat pentru măsurile fără noimă anunțate de USL. Lucrătorii poștali se pregătesc de grevă. Dar nimic nu îl mai mișcă pe premier: Ponta a trecut de alegeri și nu mai bagă pe nimeni în seamă.

2. USL nu a adus niciun leu în plus la salariul românilor. Salariu mediu net pe economie a fost de 1.553 lei în luna februarie a acestui an, identic cu cel înregistrat în luna aprilie 2012, ultima luna de guvernare PDL, în condițiile în care salariile bugetarilor au fost reîntregite în această perioadă. Măsură USL nu s-a resimțit în buzunarul românului. Creșterile de prețuri și deprecierea leului în raport cu euro au anulat orice creștere de salarii în mediul public. Mai mult, banii pentru reîntregire au fost prevăzuţi în buget de către guvernul Ungureanu, iar majorarea din decembrie 2012 a fost realizată pe seama sacrificării investițiilor, nicidecum ca urmare a eficienței guvernării USL.

Pensionarii au fost și ei doar o temă de campanie pentru USL. Pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut abia cu 4,4% sub guvernarea USL, în timp ce preţurile au crescut mult mai mult. Sub guvernarea PDL, pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu 30%.

3. USL a pierdut bătălia cu inflaţia şi a trântit la pământ puterea de cumărare a românilor. Inflaţia de peste 5% este cea mai mare din UE. Asta în condițiile în care, sub guvernarea PDL, rata inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna aprilie 2012.

4. 20 de taxe noi sau majorate de guvernul USL. În doar un an de guvernare USL a introdus sau majorat 20 de impozite şi taxe. Nicio promisiune electorală de micşorare a TVA la 19%, de reducere a TVA la alimente la 9% sau a CAS nu a fost respectată – nici măcar parţial. În plus, la aceste impozite şi taxe se vor adăuga noi impozite sau noi majorări în perioada imediat următoare, aşa cum au declarat chiar reprezentanţii guvernului Ponta. Nu a scăpat nimeni neimpozitat, nici micul fermier, nici micul antreprenor, nici românul de rând.

5. Românii cu credite nu mai au din ce plăti datoriile sub guvernarea USL. Întârzierile mai mari de 90 de zile la plata creditelor au ajuns la aproape 20% în total credite şi dobânzi pănă în prezent.

6. Românii construiesc mai puțin. Guvernul Ponta a încheiat anul 2012 cu o scădere de 0,2% a volumului lucrărilor de construcţii, în condiţiile în care anul 2011 se încheiase cu o creștere de 2,8% faţă de anul precedent. În luna aprilie 2012 construcțiile erau în plin avânt, înregistrând o creștere de 26,9% față de luna precedentă și de 22,8% față de luna aprilie 2011.

Anomaliile USL atacă din plin sectorul construcțiilor și situația se va agrava din ce în ce mai mult în acest an. Mii de constructori au reclamat că primăriile nu le mai facturează lucrările realizate pentru a nu se mai încărca cu arierate, dar în același timp fiscul îi sancționează pentru că nu au plătit TVA statului, un TVA existent doar în contabilitate, pentru că nu au existat încasări efective.

7. Arieratele continuă să crească rapid. Arieratele administraţiilor publice locale au ajuns la 1,2 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, cu aproape 50% mai mult faţă de sfârşitul anului 2012. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Executivul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă arieratele administraţiei locale cu 5% în fiecare lună.

8. Privatizări eșuate restanțiere și investiții străine directe în cădere liberă. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a ratat intrarea pe un trend pozitiv în atragerea ISD în anul 2012. Sub USL, investiţiile străine directe au atins minimul ultimilor 10 ani, în scădere cu peste 11% comparativ cu anul 2011. În primele două luni ale anului 2013, ISD-urile îşi continuă scăderea cu 15%. USL acuza guvernul Ungureanu că nu atrage investitori străini. Iată că acum, la un an de guvernare Ponta, interesul investitorilor străini pentru România a scăzut şi mai mult.

Moţiunea USL prin care a căzut guvernul Ungureanu critica dur modalitățile de privatizare. Astăzi, USL are cu ce se „lăuda”: cu eșecul răsunător al privatizării celui mai mare combinat chimic, Oltchim, cu intrarea Oltchim în insolvență, cu vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile Transgaz la un preţ cu 10% mai mic decât cel de la listare din decembrie 2007, cu decizia favorabilă privind exploatarea gazelor de șist, căreia i se împotrivea pe când era în opoziție, și pe care a adoptat-o în mod cu totul netransparent, ignorând deciziilor locuitorilor. Guvernul USL este în curs de privatizare a companiei CFR Marfă pe care a evaluat-o la un preț de nimic: dublul valorii de fier vechi a locomotivelor şi vagoanelor deţinute de companie. USL nu a fost în stare nici până acum să privatizeze Cupru Min Abrud, pentru care băga vină anul trecut guvernului Ungureanu.

9. Execuţia bugetară după primele trei luni ale anului 2013 ne dă dimensiunea incompetenţei USL, a incapacităţii guvernului de a livra rezultate, de a crea noi locuri de muncă, dar şi ale sărăcirii continue a populaţiei chemată să plătească incompetenţa guvernului prin taxe şi noi taxe. Avem un deficit bugetar în creştere cu 23,6% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu investiţiile, motorul creşterii economice sustenabile pe termen lung, au scăzut cu 24%, iar sumele primite de la UE au scăzut cu 34% în primele trei luni ale acestui an faţă de primele trei luni din 2012.

10. Sub USL, România a rămas corigentă la creşterea economică în anul 2012. Anul 2012 trebuia să fie cel în care relansarea economică să ia avânt, pentru că sub guvernarea PDL am închis anul 2011 cu 2,2% creştere economică. Tot ce a făcut USL de când este la guvernare pentru creşterea economică a fost să o revizuiască, de nenumărate ori, în jos. De la o creştere economică de 1,7% prognozată pe anul 2012, USL a obţinut doar 0,7%. În acest an USL nu poate marca o creștere economică mai mare de 1,6% pentru că nu are nici un obiectiv de dezvoltare.

România este lăsată de izbelişte, România este într-o hemoragie continuă de inteligenţă şi forţă de muncă. Cartea neagră a guvernării USL arată încă o dată că nu poţi să pui în fruntea României oameni care se ridică din vorbărie veninoasă şi ajung la delir verbal cu efecte dureroase pentru fiecare român.

Proasta guvernare este un atac la securitatea națională și este mai periculoasă decât atacul terorist: cu efecte pe termen nedefinit și asupra tuturor românilor.

Guvernul Ponta este cazul să-şi dea demisia în numele României. România are oameni competenţi. Adunătura conjuncturală numită guvernul Ponta trebuie să plece de la putere. Şi nu este doar vorba că s-au făcut de râs, ci că şi-au bătut joc de România. Când faci asta, în direct şi-n reluare, nu te mai poţi numi român. Ci doar incompetent, laş şi fără viitor.

Andreea PAUL

Vicepreședinte PDL,

Deputat de Țara Oașului, Satu Mare

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente