joi, februarie 22, 2024
Acasăsus„Un bun pas înainte" la spațiul Schengen

„Un bun pas înainte” la spațiul Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat joi că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil, dar şi „un bun pas înainte” care avantajează Bucureştiul în discuţiile privind ridicarea controalelor şi la frontiera terestră.

„Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema. E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (…) Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquisul comunitar Schengen”, a declarat Predoiu, joi, la Digi 24, conform Agerpres.

Acesta a fost întrebat când ar putea intra România în Schengen cu graniţele terestre, ministrul a precizat că nu se hazardează să indice o dată.

„E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen şi în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral”, a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

El a punctat că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria, ci în plan multilateral, cu mai multe state, „pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente