duminică, iunie 16, 2024
AcasăEducatie&CulturaUn clujean cu sindormul Down si-a luat BAC-ul desi a fost refuzat...

Un clujean cu sindormul Down si-a luat BAC-ul desi a fost refuzat de mai toate scolile

clujean sindrom dÎn Cluj, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost, anul acesta, înainte de contestații, de 71%. Asta înseamnă că 1.400 de elevi clujeni prezenți la examen n-au reușit să obțină nota de trecere. Nu e și cazul lui Mihai, un tânăr de 20 de ani cu sindromul Down. Deși toate șansele au fost împotriva lui, iar școlile l-au refuzat, una după alta, Mihai a învățat și a reușit să treacă cu brio “examenul maturității”.  Chiar dacă a fost respins de nenumărate ori de societate, mama acestuia a luptat pentru el și a depășit toate problemele cu care s-a confruntat de-a lungul vieții. Doamna Maria nici nu știe dacă este o mândrie, sufocată de greutatea cu care l-a crescut de una singură. “Am căutat nu știu câte școli până ne-au primit. Când mă duceam și spuneam că am un copil de grădiniță sau am un copil de școală, răspunsul era de fiecare dată: da, perfect, vi-l înscriem! Dar în momentul în care le spuneam că suferă de sindromul Down, răspunsul lor era un nu hotărât”, povestește mama lui Mihai.

Zilele în care s-au desfășurat bacalaureatul, femeia a trăit cele mai emoționante clipe. “Am trăit foarte intens aceste zile de examen. Dar, așa, parcă în adâncul sufletului, ziceam că va lua bacalaureatul, adică am știut ce muncă am depus cu el 12 ani clipă de clipă. Sunt fericită, dar a fost foarte greu”, mai spune mama băiatului.

12 ani de luptă cu sistemul din România
Mulți au sfătuit-o pe mama lui Mihai să nu se mai implice atât de tare în creșterea lui, pentru că nu are niciun rost. Și profesorii i-au spus: “I-ați de aici copilul! Nu vezi că e handicapat? vrei să ne smintești și pe noi și pe copii?”. A plâns mult în acele momente, dar a trecut peste fiecare obstacol cu multe lacrimi, dar rezultatele nu au întârziat să apară. În ciuda bolii pe care o are, copilul a reușit să ia examenul de bacalaureat din acest an. Și nu oricum, ci cu o medie care se apropie de 7. Mihai are și un sfat pentru cei care au picat “examenul maturității”. “Nu a fost greu, că am învățat. Au venit toți copiii și m-au felicitat. Istoria a fost cea mai grea materie pentru mine. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost geografia. Acuma este vacanță, vreau să călătoresc”, spune fericit Mihai.Acesta citește mult biblia și spune că vrea să se facă preot. Maria și copilul ei vor merge, probabil, într-o călătorie, pentru a se relaxa amandoi. Apoi va urma din nou o luptă: pentru Maria Moceanu lupta cu societatea, iar pentru Mihai lupta pentru o viață normală.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente