Acasă Locale Nationale Un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic

Un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic

Un milion de români vor fi trimiși în șomaj tehnic din cauza măsurilor de carantină, iar indemnizațiile va costa statul, care s-a angajat să le acopere, patru miliarde de lei. Estimarea îi aparține ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte si impactul bugetar comunicat de Finante este de patru miliarde de lei, dar vom avea in vedere evaluari periodice, in functie de numarul de solicitari pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii, intr-o interventie telefonica la un post TV, sâmbătă seara.

Banii vor fi asigurati de Ministerul Finantelor, iar guvernul ia in calcul sa faca demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei parti din aceasta suma din bani europeni.

Violeta Alexandru a precizat ca angajatorii vor putea inainta cererile pentru somaj tehnic incepand cu luna aprilie.

„Ne asteptam ca de la inceputul lunii aprilie angajatorii care deja au inscris persoanele carora le vor acorda somaj tehnic prin procedura pusa la punct de guvern sa inainteze cererile insotite de declaratia pe propria raspundere si sa putem incepe efectuarea platilor imediat”, a mai spus ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a declarat ca nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimiși în șomaj și să aștepte recuperarea banilor de la Guvern.

„Eu îmi doresc sa nu se intample acest lucru si nu vad de ce s-ar intampla din moment ce noi a subliniat foarte clar ca nu este o procedura de rambursare de bani, adica dansii inainteaza fondurile si Guvernul le plateste ulterior, ci Guvernul va plati sumele din care dansii vor face, in termen de trei zile, platile catre angajati”, a afirmat Violeta Alexandru.

In ceea ce priveste pensiile, in contextul in care legea prevede cresterea punctului de pensie cu 40% din luna septembrie a acestui an, ministrul spune ca nu are, in prezent motive sa „ingrijoreze populatia”.

„Prioritatea guvernului si a romanilor este in acest moment sa trecem de aceasta perioada. Acestea sunt lucrurile la care ne gandim in acest moment. (…) Prioritatea noastra este sa asiguram fondurile pentru a trece cu bine de aceasta perioada. (…) consider, personal ca trebuie sa continue eforturile pentru a reusi sa ne continuam activitatea si implicit sa existe resurse la buget. Dar nu am niciun motiv pentru a ingrijora populatia in acest sens, nu exista niciun element care pe fondul acestei crize sa ma indreptateasca sa alertez populatia cum ca nu vor mai fi bani de pensii”, a subliniat Violeta Alexandru.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente