Acasă Politica Local Va fi înlocuit prefectul județului Satu Mare? Jurnalul de Satu Mare are...

Va fi înlocuit prefectul județului Satu Mare? Jurnalul de Satu Mare are declarații exclusive a liderilor locali PNL – PSD -UDMR

În interiorul partidelor aflate la guvernare, PNL, PSD şi UDMR, se duc în aceste zile negocieri pentru împărţirea funcţiior din eşalonul doi de guvernare, respectiv secretari de stat, prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Surse politice arată pentru https://www.hotnews.ro/că PSD va avea 42 de secretari de stat, PNL va avea 34, iar UDMR 8, conform ponderii din Parlament. Din cei 42 de prefecți, PSD ar urma să numească 21, PNL -17 iar UDMR- 4. Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a confirmat pentru https://www.bihon.ro/ că repartizarea prefecţilor a fost făcută astfel încât social-democraţii să aibă 21 de prefecţi, liberalii 17, iar udemeriştii 4. Mang a spus că la împărţire a contat ponderea parlamentarilor fiecărui partid.

În aceste condiții nu rămâne decât să ne întrebăm ce schimbări vor avea loc la nivelul județului Satu Mare. Va rămâne UDMR fără prefect la nivelul județului Satu Mare? Surse din interiorul Partidului Social Democrat Satu Mare, au declarat pentru Jurnalul de Satu Mare că în proporție de 80%, PSD-ul va primi funcția de prefect. PSD este primul pe listă și la obținerea unui post de viceprimar, funcții obținute în prezent de doi național liberali. Potrivit sursei noastre, sunt șanse mari ca Mircea Govor, președintele PSD Satu Mare, să fie numit în funcția de prefect. Actualul prefect, Altfatter Tamas, ar urma să revină pe funcția de subprefect alături de subprefectul Radu Bud, precizează sursa citată.

Președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, om cu experiență vastă în politică s-a ferit să se hazardeze în declarții și a precizat pentru Jurnalul de Satu Mare https://www.jurnaluldesatumare.ro/ că într-adevăr, PSD Satu Mare își dorește să obțină Prefectura.

”În aceste momente în care noi vorbim, eu chiar nu știu nimic. Pe bune vă spun. Noi nu am fost anunțați oficial dacă avem funcția de prefect. O dorim. Recunosc că dorim să o avem, dar nu o avem momentan. Părerea mea este că suntem prea vechi în politică ca să mergem pe supoziții. Eu sunt chemat pe data de 3 la București și probabil atunci vom fi anunțați oficial despre absolut tot ceea ce ține de guvernare. În rest nu pot să spun astăzi nimic”, a precizat Mircea Govor, șeful PSD Satu Mare.

Aceeași sursă social democrată, arată că la funcția de secretar de stat aspiră Gabriel Leș, la Ministerul Apărării, și Ionuț Oneț la Ministerul Agriculturii. O altă propunere pentru funcția de scretar de stat ar fi Radu Roca sau Ciprian Crăciun.

”Chiar îți spun sincer că habar nu am dacă vom avea și secretar de stat. Mă voi bucura dacă vom avea un secretar de stat. Va fi foarte bine. Dacă vom avea Prefectura, va fi și mai bine pentru că chiar ne-o dorim, dar încă nu am niciun fel de siguranță nici într-una, nici într-alta. Dar sper să avem. Îmi doresc să avem. Acuma că se speculează, îi lăsăm să speculeze pentru că sună frumos”, a precizat Mircea Govor, președintele PSD Satu Mare.

Și în componența conducerii Consiliului Județean Satu Mare ar urma să fie făcute schimbări, unul dintre vicepreședinți urmând a fi schimbat din funcție. Dacă se produce schimbarea, fostul vicepreședinte va fi numite director de cabinet la Prefectură.

Pe marginea acestor informații obținute pe surse, am discutat și cu președintele PNL Satu Mare și totodată vicepreședintele Partidului Național Liberal, deputatul Adrian Cozma. Acesta a declarat pentru Jurnalul de Satu Mare https://www.jurnaluldesatumare.ro/ că nu s-a discutat depre numirea niciunui prefect. Totodată a ținut să precizeze că PNL Satu Mare își dorește funcția și este și cel mai îndreptățit partid care să o obțină.

”Nu s-a discutat niciun prefect la nivel de județe. PNL Satu Mare își dorește funcția de prefect, evident. PNL Satu Mare este îndreptățit să ocupe această funcție dacă ne uităm la rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie 2020. PNL Satu Mare este principala forță politică românească din județul Satu Mare, asta dacă ne uităm în primul rând la numărul primarilor PNL din județul Satu Mare. PNL a înregistrat un scor cu 7 procente peste PSD. Până la urmă fiecare formațiune politică poate să ceară orice, însă realitatea este cea pe care am prezentat-o”, a precizat Adrian Cozma.

Întrebat dacă revine Radu Bud pe funcția de prefect, Adrian Cozma a precizat că nu s-a discutat acest aspect.

Contactat telefonic, președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, a precizat că la nivel central încă nu s-a discutat acest aspect și laudă activitatea domnului Altfatter Tamas din cadrul Prefecturii în cei peste 7 ani de activitate.

”Funcția de prefect nu se împarte după un anume candidat, ci pur și simplu este o împărțire aritmetică, în funcție de ponderea din coaliția care decide fiecare formațiune. Vă pot spune un singur lucru, încă nu s-a discutat la nivel central, dar dacă ar fi o funcție unde contează calitatea omului, unde contează experiența sau ar fi organizat un concurs, atunci n-am avea nicio emoție în privința domnului prefect Altfatter că ar lua concursul. Dacă am face o analiză obiectivă a activității dânsului din ultimii 7 ani jumate, nici atunci nu am avea dubii de a-l încredința în continuare. Dar o să vedem negocierile la nivel central, deoarce sunt aspecte pe care noi din teritoriu nici nu le vedem de multe ori”, a declarat Pataki Csaba președintele UDMR Satu Mare.

În continuare Pataki Csaba a vorbit despre profesionalismul fără cusur al prefectului Altfatter Tamas despre care a afirmat că în situația în care va fi numit suprefect, va ajuta la fel de mult instituția fiindcă are experiența necesară.

”Dacă ne uităm la nivel de județ, totuși acest Guvern este susținut în Parlament din 3 voturi din partea UDMR-ului, iar liberalii au un singur vot în Parlament, PSD are doar un singur vot și din acest punct de vedere ei nu cred că îl susțin în Parlament(n.r. Pe candidatul lor) cu mai mult decât un singur vot fiecare. Cred că domnul Altfatter a demonstrat într-un an de zile că e un cetățean al României de etnie maghiară. De multe ori e mult mai echilibrat decât orice alt cetățean din rândul majorității. Eu nu am nimic de comentat. Dacă ar fi după concurs sau după cine are un candidat mai bun din punct de vedere profesional, n-am avea nicio emoție. Aceste jocuri se decid la nivel central dar fiind oricum trei funcții de conducere, dacă se lucrează în echipă este doar o nunață că cine are prefect și cine are subprefect. Omul sfințește locul. Degeaba vine unu fără experiență că practic, profesional, tot domnul Altfatter va conduce instituția”, a conchis Pataki Csaba.

- Advertisment -

Cele mai populare

Incident mortal la Luna Șes! Un bărbat a decedat iar două tinere sunt în stare foarte gravă

Un incident mortal a avut loc în cursul nopții de miercuri spre joi la...

Imagini dramatice cu sărmanii Sătmarului. Se ascund de ger pe unde pot

Zeci de sătmăreni fără un adăpost de-asupra capului trec prin momente de nedescris în aceste zile când temperaturile...

Grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – organizații...

Cetăţeni armeni, cu vize false de Polonia, opriți la PTF Halmeu

Polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Halmeu au depistat doi cetăţeni armeni care au...

Comentarii recente