Acasă Locale Stiri Satu Mare Vânătoare cu orice risc la Ianculești

Vânătoare cu orice risc la Ianculești

Dacă pentru majoritatea careienilor Noul An a inceput în beznă și frig din cauza lipsei curentului electric timp de 3 zile,pentru unii ianculesteni acesta a început în …împușcături si lătrături de câini de vânătoare lângă  gospodăriile  lor.

Un grup de vânători a fost surprins de  mai mulți locuitori ai satului Ianculești  în cursul zilei de 3 ianuarie  2015, în timp ce trăgeau cu puștile după iepuri  în apropierea unor grădini și  case de la periferia satului.  Oamenii s-au plâns că vânătorii  au tras înspre sat, alicele au lovit gardurile caselor  iar  unul din câinii  de vânătoare a omorât o găină. In tot acest timp, câțiva copii se dădeau  cu sania în spatele acelor case.

Locuitorii satului sunt si speritati si indignați  de această situatie, când vânătorii ajung  așa aproape de  gospodăriile lor , trăgând după iepuri.

Fiind sezon de vânătoare,un grup de vânători a  poposit pe meleaguri careiene,pe fondul de vânătoare Ianculesti-Tiream- Dindesti.Au parcat jeep-urile pe pășune,lângă fântână si au pornit la vânătoare.

Până acum gospodarii satului nu isi amintesc  să fi venit asa de aproape de sat vânătorii si au stat linistiti,fără frica de a păți ceva. Astfel,copii au fost lăsati să se bucure de venirea zăpezii si de sănius.

Din păcate, câțiva dintre vânători au fost neglijenti si s-au apropiat prea mult de gospodăriile oamenilor.

La circa  150 de metri de un deal din marginea satului, se află casa și curtea doamnei Marcela Oneț.  Ea povestește că a lăsat afară găinile cum obișnuiește și apoi ,, dintr-o dată am auzit un zgomot mare, am zis ce Doamne, poate fi asta? O fi o petardă. Ies afară și văd mai cum un pic mai departe de gard, înspre vale, un câine de vanatoare  mi-a prins  o găină, iar apoi am văzut că era moartă. Am văzut câinele și un vânător care fugea în sus pe deal și am văzut că acel câine era al lor, al vănătorilor.  Nervoasă, am strigat după el,  a lăsat găinile și i-am zis să plece de aici. Am văzut că a tras spre sat, sunt mai mulți martori care au văzut asta, am auzit că la un vecin a și tras cu alice   care  zburau  în grădina sa. Da chiar așa am ajuns… să tragă înspre sat? Au voie așa ceva?? Dacă împușca un om, un copil…că se joacă mulți prin zona asta, aici  vin la săniuș!’’, spune indignată doamna Marcela.

,,Am văzut apoi un iepuraș care a fost împușcat de către vânători. Era rănit, avea o lăbuță ruptă de la împușcătură și a venit săracul pănă aici, sus, pe strada unde locuiesc eu’’   mai povestește emoționată doamna Marcela.

Dacă distractia vânătorilor a lăsat-o pe doamna  Marcela cu o găină moartă,domnul Petrică incă  tremură când se gândeste că a scăpat ca prin urechile acului de alice.

Unul dintre vânători  a împușcat  după iepuri înspre sat și alicea a ajuns în grădina domnului Petrică, trecând la mică distanță de el.

,,…eram  în curte cu câțiva prieteni, când auzim un zgomot mare, după care văd alicea cum a zburat în grădină și a lovit într-un gard de  lemn. Era mai mai să mă lovească, a trecut în viteză la mică distanță de noi. Am văzut cum vănătorul a tras de jos, din vale și, cum pământul este înghețat, vă dați seama, alicea a ricoșat. I-am văzut apoi, erau 2 vănători, unul fugea să prindă câinele lor de vănătoare, iar celălat fugea sus pe deal. Așa ceva nu este normal să se întâmple, nu au voie să tragă înspre sat, sunt oameni aici, copii, bătrâni care pot fi răniți. De asemenea, noi ținem animale, pe care le îngrijim, nu vrem să fie omorâte de vănători sau de câinii lor. Nu au decât să vâneze, o pot face, dar să nu vină la o așa de aproape de sat, de casele noastre și mai ales să nu tragă  înspre sat, să împuște și să ne rănească, Doamne ferește!   După ce au tras, i-am văzut apoi în centru și am strigat după ei, erau cu 5 mașini, am văzut că erau numere roșii,  și au luat-o apoi în trombă spre baltă,unde paznicul este de-al lor.’’

Delegatul sătesc, Ciprian Chiorean confirmă cele spuse de oameni și este ingrijorat pentru soarta sătenilor.

,, Din câte știu eu,acest fond  de vanatoare  a fost castigat la licitatie de cineva din  Maramureș.  Însă nu au voie să vină să vâneze la o distanță atât de mică de sat, nici 200 de m și să tragă înspre sat. Dacă au fost în intravilan, este treaba Poliției să îi sancționeze. Noi vom depune o plângere la Poliție, așa ceva nu este tolerabil! Au produs pagube, nu vrem să existe răniți și nimeni din sat să nu mai aibă de suferit și să stea cu frica că  ne este pusă în pericol integritatea noastră, a copiior din sat’’.

Daniela CIUTĂ

- Advertisment -

Cele mai populare

Oradea ,Baia Mare si Sălaj se află în scenariu roșu

Oradea şi alte şapte localităţi din judeţul Bihor au depășit pragul de incidenţă de 3 la mie infectări, astfel că școlile vor...

Echipă și haită

Între luminoasa solidaritate de echipă și înnegurata cârdășie de haită există un abis pe care nici un fel de argumentație de pragmatism...

Lege în SUA care va permite vaccinarea copiilor mai mari de 11 ani, fără acordul părinților

Pe 7 octombrie 2020, în timpul unei întâlniri virtuale programate în grabă, patru membri ai Consiliului Districtului Columbia, SUA, care alcătuiau Comitetul...

Italia, protestează violent

Proteste de stradă în Torino și Milano din cauza noilor măsuri antipandemice! Acestea s-au transformat în confruntări cu poliția și atacuri violente...

Comentarii recente