vineri, mai 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareVietnamezii au luat cu asalt firmele românești

Vietnamezii au luat cu asalt firmele românești

Cum românii nu se înghesuie să se angajeze, unele companii caută soluţii peste hotare. De exemplu, firma de construcţii Tehnic Asist din Botoşani, care are lucrări și în Satu Mare, a angajat 30 de vietnamezi. Noii lor şefi spun că aceştia sunt harnici şi foarte organizaţi.

Tot mai mulţi angajatori au renunțat să mai caute personal printre români şi s-au orientat către asiatici. Pentru compania din Botoșani, de exemplu, muncesc zilnic 30 de vietnamezi. Este și cazul lui Huang. Bărbatul are 40 de ani și este șef de echipă. Îi place la noi și vrea să învețe româna în jumătate de an.

„Bună! Sunt din Vietnam. Îmi place România, este o țară frumoasă. Am venit aici pentru că am nevoie de bani, mulți bani pentru că vreau să îi trimit familiei”, spune vietnamezul. La fel ca și el este și un alt coleg, mai tânăr. În Vietnam câștiga 100 de euro, iar acum venitul lui este de 10 ori mai mare. „Toată lumea trece pe aici și se uită la mine, la colegii mei și la munca noastră”, spune el cu mândrie.

Asiaticii veniţi să lucreze în România muncesc șase zile pe săptămână, câte 10 ore. Sapă şanţuri, instalează ţevi şi montează trotuare.

„Îmi place încet, liniștit, nu fugă, nu cu repezeală pac-pac… Nu. Este mai greu că nu înțeleg românește, asta-i situația, ce să facem”, spune un coleg român. Chiar dacă se înţeleg doar prin semne, localnicii sunt încântaţi de musafirii asiatici şi nu ratează nicio ocazie să le arate omenia: „Abia aștept să ajungă și la poarta noastră, să îi servesc cu ceva”, spune o femeie. „Sarmale, fripturică, friptură de pui, cu cartofi și varză, suc, cozonac…”, detaliază o alta.

Asiaticii sunt mană cerească pentru marii angajatori.

Gabriel Butunoiu, specialist Resurse umane: „Sunt foarte disciplinaţi şi pentru un angajator asta e mult mai important decât să fie cine ştie ce calificări. Toţi cei din Asia vin organizat. Vin întotdeauna printr-o firmă care îi aduce, care negociază cu angajatorul nişte condiţii stricte”.

Și asta se întâmplă în condițiile în care mii de români nu au un loc de muncă, potrivit specialiştilor. „Momentan, avem 4000 de șomeri, cu o rată a șomajului de 2,87%”, precizează Teodor Dimitriu – director AJOFM Botoșani.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente