Acasă Religie VIRTUTI CRESTINE

VIRTUTI CRESTINE

Virtutea crestina este deprinderea si staruinta statornica de a implini, cu ajutorul harului dumnezeiesc, legea morala intreaga, din dragoste curata fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Virtutea crestina insotita de credinta , inseamna deci taria si statornicia pe calea binelui, in savarsirea faptelor bune si biruinta neintrerupta asupra raului.

Credinţa fiind „convingere cu privire la lucrurile care nu se văd” (Ev.11,1) trebuie să îmbrace haina nestricăciasă a faptelor bune deoarece „credinţa dacă n-are fapte este moartă în ea însăşi”(Ic.2,17).

Care sunt insusirile virtutii crestine? 

1) Taria in implinirea faptelor bune, impotrivirea poftelor si a ispitelor care indeamna mereu la fapte rele. Cu privire la aceasta, Mantuitorul spune: „Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se i-a prin staruinta si cei ce se silesc , pun mana pe ea” (Matei 11, 12);

2) Staruinta pe calea binelui sa fie de buna voie, nu de sila, precum spune Sfantul Apostol Pavel: „Caci daca fac aceasta de buna voie, am plata; iar daca o fac fara voie, am numai o slujire incredintata” (I Cor. 9, 17);

3) Dragostea curata catre Dumnezeu si catre aproapele, precum cere porunca dragostei „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.” (Matei 22, 37).

4) Smerenia – opusul mandriei.Smerenia a fost cea dintâi pricină de înălţare şi slavă pentru toţi sfinţii lui Dumne­zeu.Smerenie este cea mai vestită dintre toate virtuțile, pentru că numai aceasta poate să le păzească pe toate și fără ea, toate sunt nimic.

Virtutea il face pe crestin placut lui Dumnezeu , multumit in viata pamanteasca si bucuros in viata viitoare. ” Traind in virtute , suntem ai lui Dumnezeu”, spune Sfantul Antonie cel Mare.

Uneori vedem ca oamenii cu o viata pacatoasa traiesc in indestulare sau chiar in risipa, in desfatare si multumire, pe cand cei virtuosi sunt bantuiti de necazuri si stramtorari.

Insa cel virtuos, dimpotriva, chiar daca traieste in stramtorare pamanteasca, avand constiinta curata, indura toate, cu nadejdea in bunurile vietii viitoare si este linistit in inima sa.

Necazurile pe care le indura dreptii sunt pentru dovedirea virtutii lor.

Insusi Mantuitorul a suferit din partea oamenilor, ramanand si in acest chip pilda mareata pentru Ucenicii Sai (Ioan 15, 20). Pilda Mantuitorului este menita sa fie, deci, crestinilor mangaiere in suferintele lor.

-SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL-

 

Apoi trebuie stiut ca rasplata adevarata se da abia in viata viitoare, cand, precum spune Sfantul Apostol Pavel :Cel ce seamana cu zgarcenie, cu zgarcenie va si secera, iar cel ce seamana cu darnicie, cu darnicie va si secera” (II Cor. 9, 6).

 

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente