Acasă Religie VIRTUTI CRESTINE

VIRTUTI CRESTINE

Virtutea crestina este deprinderea si staruinta statornica de a implini, cu ajutorul harului dumnezeiesc, legea morala intreaga, din dragoste curata fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Virtutea crestina insotita de credinta , inseamna deci taria si statornicia pe calea binelui, in savarsirea faptelor bune si biruinta neintrerupta asupra raului.

Credinţa fiind „convingere cu privire la lucrurile care nu se văd” (Ev.11,1) trebuie să îmbrace haina nestricăciasă a faptelor bune deoarece „credinţa dacă n-are fapte este moartă în ea însăşi”(Ic.2,17).

Care sunt insusirile virtutii crestine? 

1) Taria in implinirea faptelor bune, impotrivirea poftelor si a ispitelor care indeamna mereu la fapte rele. Cu privire la aceasta, Mantuitorul spune: „Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se i-a prin staruinta si cei ce se silesc , pun mana pe ea” (Matei 11, 12);

2) Staruinta pe calea binelui sa fie de buna voie, nu de sila, precum spune Sfantul Apostol Pavel: „Caci daca fac aceasta de buna voie, am plata; iar daca o fac fara voie, am numai o slujire incredintata” (I Cor. 9, 17);

3) Dragostea curata catre Dumnezeu si catre aproapele, precum cere porunca dragostei „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.” (Matei 22, 37).

4) Smerenia – opusul mandriei.Smerenia a fost cea dintâi pricină de înălţare şi slavă pentru toţi sfinţii lui Dumne­zeu.Smerenie este cea mai vestită dintre toate virtuțile, pentru că numai aceasta poate să le păzească pe toate și fără ea, toate sunt nimic.

Virtutea il face pe crestin placut lui Dumnezeu , multumit in viata pamanteasca si bucuros in viata viitoare. ” Traind in virtute , suntem ai lui Dumnezeu”, spune Sfantul Antonie cel Mare.

Uneori vedem ca oamenii cu o viata pacatoasa traiesc in indestulare sau chiar in risipa, in desfatare si multumire, pe cand cei virtuosi sunt bantuiti de necazuri si stramtorari.

Insa cel virtuos, dimpotriva, chiar daca traieste in stramtorare pamanteasca, avand constiinta curata, indura toate, cu nadejdea in bunurile vietii viitoare si este linistit in inima sa.

Necazurile pe care le indura dreptii sunt pentru dovedirea virtutii lor.

Insusi Mantuitorul a suferit din partea oamenilor, ramanand si in acest chip pilda mareata pentru Ucenicii Sai (Ioan 15, 20). Pilda Mantuitorului este menita sa fie, deci, crestinilor mangaiere in suferintele lor.

-SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL-

 

Apoi trebuie stiut ca rasplata adevarata se da abia in viata viitoare, cand, precum spune Sfantul Apostol Pavel :Cel ce seamana cu zgarcenie, cu zgarcenie va si secera, iar cel ce seamana cu darnicie, cu darnicie va si secera” (II Cor. 9, 6).

 

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente