Vopseaua din comerț pentru ouăle de Paște poate fi toxică pentru organism, motiv pentru care specialiștii ne recomandă să apelăm la ingredientele naturale.
Chiar dacă este mai comod să o folosim, specialiștii atrag atenția asupra riscurilor la care ne expunem.
„Trebuie să ne asigurăm că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu partea pe care o mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.
Vorbim despre substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a spus medicul Radu Țincu, la Antena3.
Medicul a explicat și cât pot fi păstrate ouăle în frigider, astfel încât să nu devină un pericol.
„La temperatura frigiderului, pot fi menținute câteva zile fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore, pentru că ele se pot deteriora.
Acestea conțin multe lipide și atunci există riscul ca aceste lipide în exces să pună în dificultate digestia. Cred că două ouă la o masă sunt suficiente, nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă”, a mai spus Radu Țincu.
InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă, analizând 61 de produse, de la diverși producători/distribuitori.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Numărul de E-uri (aditivi alimentari) din vopseaua de ouă
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă:
98.36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:
11.48% din produse au în compoziție 11 E-uri (aditivi alimentari);
9.84% din produse au în compoziție 10 E-uri (aditivi alimentari);
16.39% din produse au în compoziție 9 E-uri (aditivi alimentari);
11.48% din produse au în compoziție 8 E-uri (aditivi alimentari);
1.64% din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari);
14.75% din produse au în compoziție 6 E-uri (aditivi alimentari);
1.64% din produse au în compoziție 5 E-uri (aditivi alimentari);
13.11% din produse au în compoziție 4 E-uri (aditivi alimentari);
3.28% din produse au în compoziție 3 E-uri (aditivi alimentari);
9.84% din produse au în compoziție 2 E-uri (aditivi alimentari);
4.92% din produse au în compoziție 1 E (aditiv alimentar);
1.64% din produse nu au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5g și 25g.
Capacitatea de vopsire a fost cuprinsă între 10 și 120 de ouă.
În urma centralizării datelor, s-a observat o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire.
De pildă, cu 5 g de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6g vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la același brand.
Astfel, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă. De asemenea, există și alte branduri prin care se pot 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea.
Ouăle vopsite natural, cea mai bună variantă
Există mai multe opțiuni pentru a vopsi ouăle în mod natural, folosind ingrediente pe care le găsești în bucătărie sau în natură.
Astfel, poți adăuga în apa în care fierbi ouăle următoarele ingrediente, în funcție de culoarea pe care ți-o dorești.
- Turmeric (galben auriu)
- Sfeclă roșie (roz)
- Coji de ceapă (portocaliu)
- Spanac sau pătrunjel (verde)
- Varză roșie (albastru)
- Cafea (maro deschis)
Pentru a obține nuanțe mai puternice, poți lăsa ouăle în soluția de vopsit mai mult timp. De asemenea, poți experimenta cu diferite combinații de ingrediente pentru a obține culori unice și interesante.