29.8 C
New York City
luni, august 8, 2022
AcasăLocaleNationale”Vrem unire” mesaj la întâlnirea guvernelor României și Moldovei la Neptun

”Vrem unire” mesaj la întâlnirea guvernelor României și Moldovei la Neptun

moldova

Peste 300 de persoane s-au adunat, marți, la Neptun, unde are loc o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, oamenii strigând ”Vrem unire” și având pancarte cu mesaje unioniste, iar la un moment dat aceștia au încercat să forțeze cordonul de jandarmi.

Oamenii s-au adunat în jurul orei 12.00 în stațiunea Neptun, în fața clădirii unde are loc ședința comună a celor două guverne, ei având steaguri și pancarte cu mesaje precum ”Vrem Unire”, ”Trecem Prutul”, ”Basarabia e România”, ”Politică externă comună” și ”DNA, treci Prutul”.

De asemenea, manifestanții au scandat ”Unire”, ”Basarabia e România” și ”Trăiască, trăiască, să-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”.

La un moment dat, oamenii au forțat cordonul de jandarmi, pentru a ajunge mai aproape de clădirea unde se desfășoară ședința comună a guvernelor.

Mitingul este organizat de Platforma Unionistă ”Acțiunea 2012”, oamenii spunând că au venit să transmită reprezentanților guvernelor României și Republicii Moldova că ar trebui să fie stabilit un calendar pentru unirea celor două state.

Iulia Modiga, reprezentanta Platformei Unioniste, a declarat că pentru unificare trebuie făcuți mai mulți pași, între care interconectarea energetică, o bancă națională comună – Banca Națională a României să preia și operațiunile din Republica Moldova -, dar și o politică externă și internă comune.

Ea mai spus că o delegație a unioniștilor urmează să fie primită de către oficialități în Centrul Internațional de Conferințe Neptun, unde se desfășoară ședința comună a guvernelor.

Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chișinău, în 27 august, când au fost stabilite prioritățile pentru agenda bilaterală în următoarele luni și a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor două guverne vor stabili în ședința de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanțate în baza acestui acord. O atenție specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naționale electrice și de gaze naturale, precum și în domeniul transporturilor, prin proiectarea și realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul ședinței vizează domenii ale agriculturii și protecției mediului, dar și sprijin în dezvoltarea domeniului sănătății, prin extinderea serviciului de intervenție de urgențe în Republica Moldova.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente