Acasă Locale Stiri Satu Mare Zeci de codreni au jucat "Danțu la Șură"

Zeci de codreni au jucat „Danțu la Șură”

dantu la sura

Marți, 14 aprilie, a doua zi de Paște, la Soconzel a avut loc tradiționala manifestare folclorică Danțu’ la șură.Evenimentul s-a aflat la cea de-a 6-a ediție și a fost organizat de Consiliul Județean și Centrul de Creație Satu Mare.

Acest obicei a fost reînviat în urmă cu 3 ani și pe vremuri el era organizat în toate satele codrului, în a doua zi de Paște, când la casa unui gospodar se organiza un danț la care era invitată întreaga suflare a satului.

Obiceiul se mai păstreaza doar la Soconzel și este foarte apreciat de săteni, care dupa ce încing câteva danțuri, sunt cinstiți cu pălincă, bucate tradiționale, vin și cozonaci.

Gosposarul în grija căruia cade organizarea danțului trebuie să se bucure de un mare respect din partea consătenilor, iar pentru el este o onoare deosebită să fie ales pentru a pune la punct toate detaliile acestei manifestări folclorice.

Oaspeții au fost invitați la dans de către fetele din localitate, iar oficialitățile au demonstrat că știu să bată pașii codrenești, descurcăndu-se onorabil atât la dansul bătrânesc cât și la danțul mare.

Frumoasele cântece codrenești au răsunat în întreg satul, intregînd în mod armonios atmosfera celei mai mari sărbători creștine a românilor.

dantu la sura (7) dantu la sura (6) dantu la sura (5) dantu la sura (2) dantu la sura (1) DANTU LA SURA

- Advertisment -

Cele mai populare

Show-ul alegerilor americane continuă

Într-o conferință de presă de joi, echipa juridică a președintelui Donald Trump, condusă de Rudy Giuliani, a declarat că Trump a câștigat...

UTA Arad învinge campioana chiar la ea acasă

CFR Cluj, campioana în curs a României, a pierdut duminică seara pe teren propriu cu scorul de 1...

Ca de atâtea ori în istorie, liberalii vin să facă ordine!

Interviu cu Beniamin Kira, candidat PNL la Camera Deputaților Cunoscutul om de afaceri sătmărean, Beniamin Kira, este unul din...

Trag linie și scad…

          Niciodată nu am iubit bilanțurile, mai ales cele existențiale. Ce ai făcut, ce nu, unde ai greșit, sau unde ți-ai rupt...

Comentarii recente