miercuri, martie 29, 2023
AcasăEconomico-socialLocale smZeci de inculpați au recunoscut că s-au vaccinat fictiv la Petea și...

Zeci de inculpați au recunoscut că s-au vaccinat fictiv la Petea și au încheiat acorduri de recunoaștere cu DNA

Direcția Anticorupție Oradea informează, vineri, că 35 de inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a faptelor cu procurorii DNA în dosarul privind certificatele false de vaccinare din centrul de vaccinare Petea, iar în speţa iniţială se continuă cercetările faţă de aproape 100 de persoane.

Conform sursei citate, procurorii din cadrul DNA Oradea au dispus, până în prezent, sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a 35 de inculpaţi, pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic etc.

În acest moment, în cauza iniţială, procurorii desfăşoară în continuare cercetări faţă de un număr de şapte inculpaţi aflaţi sub control judiciar şi faţă de 90 de suspecţi, arată DNA.

„În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate până în prezent, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În toamna anului 2021, 34 dintre inculpaţi ar fi remis unui intermediar (care şi el a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie) câte 250 de euro, în schimbul obţinerii unor adeverinţe de vaccinare şi implicit certificate digitale europene Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin. Mai departe, în scopul menţionat mai sus, din banii respectivi primiţi de la cei 34 de inculpaţi, intermediarul ar fi remis inculpatei Hoblea Daniela-Ioana, la data faptelor asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, judeţul Satu Mare, câte 150 euro/persoană, în total 5.100 euro, restul păstrându-i pentru sine”, menţionează comunicatul citat.

Cei 35 de inculpaţi au declarat expres, în prezenţa apărătorilor aleşi, că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora – între un an şi trei ani cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate Tribunalului Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente